31 Μάρτιος 2016, 13:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 14:30

Η Βοστόνη τιμά την 25η Μαρτίου με μηνύματα και για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Η Βοστόνη τιμά την 25η Μαρτίου με μηνύματα και για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Με την καθιερωμένη παρέλαση στην καρδιά της Βοστόνης θα κορυφωθούν και φέτος οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα για την 25η Μαρτίου. Αυτή είναι η 21η χρονιά που στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Μασαχουσέτης θα τιμηθεί η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας· «πρωτεργάτης» θεωρείται ο πρώην κυβερνήτης Μιχάλης (Μάικλ) Δουκάκης.

Τη Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας έχουν υπογράψει 28 βουλευτές και γερουσιαστές της κοινοπολιτείας της Μασαχουσέτης.

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 1η Απριλίου στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα τιμηθεί το ζεύγος Νικολάου και Αναστασίας Καναλουπίδη, οι οποίοι κάθε χρόνο είναι χορηγοί στη δεξίωση που προηγείται της τελετής.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο ποντιακός ελληνισμός καθώς ο ομογενής γερουσιαστής Μπρους Ταρ (Ταλιαδούρος) θα διαβάσει κείμενο για τη Γενοκτονία. Ακόμα, θα τιμηθούν ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Βοστόνης Παναγιώτης Πετρίδης και η πρόεδρος της «Ποντιακής Εστίας» Βοστόνης Ελένη Αλεξιάδου. Αμέσως μετά την τελετή, οι ομογενείς θα φτάσουν πεζή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη, για τη δεξίωση που θα τους παραθέσει η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά.


Στιγμιότυπο από την παρέλαση του 2012 (φωτ.: Flick / NicKafkas)

Το Σάββατο θα παρατεθεί το ετήσιο δείπνο στο ξενοδοχείο «Newton Marriot» στο Νιούτον. Στο πλαίσιο της δεξίωσης θα απονεμηθεί το βραβείο Ελευθερίας, το οποίο καθιερώθηκε μόλις φέτος. Πρώτο τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η γιατρός και ερευνήτρια στο Χάρβαρντ δρ Μαρία Κουλμανδά. Κεντρικός ομιλητής στη δεξίωση θα είναι ο καθηγητής στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher, του πανεπιστημίου Ταφτς, δρ Κώστας Λάβδας. Θέμα της ομιλίας του: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η υπόσχεση μιας βιώσιμης ελευθερίας».


Από αριστερά: Γιάννης Ράμμος, πρόεδρος της Federation of Hellenic American Societies of New England· Χρίστος Παναγόπουλος, πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ· μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος· Μάρτιν Oυoλς, δήμαρχος Βοστόνης· Ιφιγένεια Καναρά, γενική πρόξενος της Ελλάδας· και Oυίλιαμ Έβανς, επίτροπος της Αστυνομίας

Οι τριήμεροι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 3 Απριλίου. Η ετήσια παρέλαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι, μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Βοστόνης. Τελετάρχες θα είναι και φέτος ο δήμαρχος της πόλης Μάρτιν Oυόλς και ο μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος. Θα ακολουθήσει πολιτιστική εκδήλωση στον Εθνικό Κήπο, όπου θα χορέψουν έξι χορευτικά συγκροτήματα από τη Βοστόνη.