31 Μάρτιος 2016, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 12:06

Γυαλιά-καρφιά τα έκαναν Αφγανοί και Σύροι στο λιμάνι του Πειραιά

  • Γυαλιά-καρφιά τα έκαναν Αφγανοί και Σύροι στο λιμάνι του Πειραιά
    Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στην ουρά για συσσίτιο στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την αφορμή που πυροδότησε τις συμπλοκές μεταξύ Αφγανών μεταναστών και Σύρων προσφύγων, την Τετάρτη το βράδυ, στο λιμάνι του Πειραιά που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ατόμων, εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Τζάνειο.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 22:30 χθες το βράδυ, στην πύλη Ε-2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην Ε-1. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι Αφγανοί παρενόχλησαν την σύζυγο Σύρου, ο οποίος πήγε να ζητήσει το λόγο και έτσι ξέσπασαν τα επεισόδια. Ωστόσο σήμερα το πρωί, ακούστηκε ότι η αφορμή ήταν πολύ πιο απλή.

Τσακώθηκαν δυο παιδάκια, είπαν μάρτυρες, και η μητέρα του ενός παρενέβη και χτύπησε το άλλο παιδί. Κι από εκεί άρχισαν όλα.

Όποια κι αν ήταν η αιτία, τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 και η περιοχή γέμισε με πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους σκουπιδιών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η κατάσταση κάποια στιγμή βγήκε εκτός ελέγχου και μόνο με την παρέμβαση των δυνάμεων του Λιμενικού, της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ, ομαλοποιήθηκαν τα πράγματα.

Σήμερα το πρωί, συνεργεία καθαρισμού μάζεψαν τα σκουπίδια, τα γυαλιά και τις πέτρες, ενώ στο σημείο παραμένουν δυνάμεις ασφαλείας.

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, ο επικεφαλής της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι κάθε βράδυ οι καταυλισμοί μετατρέπονται σε πεδία μάχης. «Όταν λέω εγώ πως το λιμάνι εξελίχθηκε σε Ειδομένη, κάτι ξέρω και ας με ειρωνεύονται. Αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος που τυχόν διαβάζει ας το καταλάβει. Δώστε προτεραιότητα στο λιμάνι πριν είναι αργά...».