31 Μάρτιος 2016, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 11:25

Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα

  • Τα όσπρια βοηθούν στο αδυνάτισμα

Σούπερ τροφή για όλους όσοι θέλουν να χάσουν βάρος είναι τα όσπρια αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα κόβουν αποτελεσματικά την όρεξη. Ναι, τα όσπρια που τα αποκλείουν πολλοί άνθρωποι από τη διατροφή τους μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των ευρημάτων 21 κλινικών δοκιμών στα όσπρια, τα συγκεκριμένα «μικρά θαύματα της φύσης» κάνουν όποιον τα καταναλώνει να νιώθει χορτασμένος και άρα να μην έχει όρεξη να φάει άλλο. 

Οι ερευνητές του νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, με επικεφαλής τον δρ Ράσελ ντε Σούζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρουν πώς η κατάλληλη ποσότητα είναι τα 130 γραμμάρια ημερησίως. Μάλιστα υπολόγισαν πως αυτή η μερίδα οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Αν και το όφελος δεν φαίνεται μεγάλο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα χαμένα αυτά κιλά δύσκολα επανέρχονται!

Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, πρωτεϊνες, ίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό «γλυκαιμικό δείκτη». Εκτός από το βάρος, μειώνουν και τη χοληστερόλη, ιδίως την «κακή» (LDL). 

O OHE και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχουν ανακηρύξει το 2016 Διεθνές Έτος Οσπρίων.