30 Μάρτιος 2016, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2016, 22:05

Παυλόπουλος: «Όχι» στον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού

  • Παυλόπουλος: «Όχι» στον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Με παραβολή από τον μύθο του Λαβύρινθου και του Θησέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σκιαγράφησε την «επέλαση» του άκρατου νεοφιλελευθερισμού σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης.

Παρομοίασε μάλιστα τον νεοφιλελευθερισμό με τον Μινώταυρο, που χρειάζεται έναν σύγχρονο Θησέα για να τον αντιμετωπίσει. Μιλώντας, κατά την αναγόρευσή του σε «επίτιμο Διδάκτορα Δικαίου» στο Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τη «μυθική αναγωγή» από το βιβλίο του «Το Δημόσιο Δίκαιο στον Αστερισμό της Οικονομικής Κρίσης» για να περιγράψει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, βρίσκεται στην επικίνδυνη δίνη μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, και ολοένα και περισσότερο η οικονομία, θυμίζει το μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη», τόνισε.

Όπως υποστήριξε «αυτός ο οικονομικός Λαβύρινθος που έχει το δικό του Μινώταυρο, ως αρχιτέκτονα αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του, είναι το γνήσιο τέκνο, της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης».

Ο Π. Παυλόπουλος, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού Προέδρου Ρέβεν Ρίβλιν, δήλωσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί σκοτεινή ήπειρος,  καταπολεμώντας ξενοφοβία, ρατσισμό και αντισημιτισμό». Ενώ επισκεπτόμενος το μνημείο του ολοκαυτώματος δήλωσε «Ποτέ Ξανά Ολοκαύτωμα».