30 Μάρτιος 2016, 22:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2016, 22:04

Κατέθεσε η ΝΔ την πρόταση για εξεταστική

  • Κατέθεσε η ΝΔ την πρόταση για εξεταστική
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τελικά, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για διερεύνηση ενδεχόμενων πολιτικών και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή capital controls, τη νέα ανακεφαλαιοποίηση και το τρίτο μνημόνιο.

Η πρόταση την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ βρίσκεται πλέον στα χέρια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ενώ η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει την ημέρα συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος, για τη σύσταση της επιτροπής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών.

Στην πρόταση, ζητείται η διερεύνηση της ύπαρξης του περίφημου «Plan X», του περιβόητου παράλληλου «σχεδίου» για το οποίο έχει μιλήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Επίσης, ζητείται να διερευνηθεί, εάν η κυβέρνηση γνώριζε πως οι ενέργειές της θα προκαλέσουν: α) κλείσιμο των τραπεζών, β) επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, γ) υπογραφή του τρίτου μνημονίου, δ) ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το Μαξίμου από τη μεριά του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ.