30 Μάρτιος 2016, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2016, 16:08

Αίτημα για εξεταστική επιτροπή καταθέτει η ΝΔ

  • Αίτημα για εξεταστική επιτροπή καταθέτει η ΝΔ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το δρόμο της εξεταστικής επιτροπής θα ακολουθήσει η ΝΔ, και σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Συγγρού εντός της ημέρας θα κατατεθεί και το σχετικό αίτημα στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στα capital controls, το πώς υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο αλλά και το πώς προέκυψε η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επίσης, η ΝΔ θέλει να διερευνηθεί το εάν υπήρξε σχέδιο GREXIT, μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ. Ακόμα, στο «στόχαστρο» μπαίνει το σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, και το κατά πόσο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται πρώην υπουργοί της τότε κυβέρνησης.     

Κύκλοι της Συγγρού υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να έρθουν σε συμφωνία: η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, και αντίστοιχα η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σηματοδότησε και αλλαγή στρατηγικής.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε καθαρά προσφυγή στις κάλπες. «Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο.