25 Αύγουστος 2013, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:11

Ξέρετε πώς βγήκαν τα ποντιακά ανέκδοτα;

  • Ξέρετε πώς βγήκαν τα ποντιακά ανέκδοτα;

Οι Πόντιοι παρά τις δυσκολίες που πέρασαν, ξεριζωμός, προσφυγιά, ρατσισμός δεν έχασαν ποτέ το χιούμορ και το γέλιο τους και ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν ή δυσανασχέτησαν με τα ποντιακά ανέκδοτα. Πώς όμως βγήκαν τα ανέκδοτα αυτά;

Απίστευτο ρατσισμό βίωναν οι Πόντιοι στην κοινωνία της Αθήνας μέχρι και την δεκαετία του 70, ρατσισμό που συγκρίνεται με αυτόν που βιώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως οι Ρομά! Αυτό ανέφερε σε παλαιότερή του ομιλία στην περιοχή μας ο γνωστός συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας για το πως ο Ποντιακός Πολιτισμός βγήκε σιγά – σιγά στο προσκήνιο στην ελληνική κοινωνία.

Το πρώτο βήμα το έκανε ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς όπου τόσο μέσα από το θεατρικό του έργο, όσο και από τα δημοσιεύματά του στον Τύπο της εποχής περνούσε μηνύματα σχετικά με τον μέχρι τότε παρεξηγημένο Ποντιακό Πολιτισμό.

Στη συνέχεια ακολούθησε η …βόμβα μεγατόνων που ακούει στο όνομα Χάρρυ Κλυνν που με το ξεκίνημα του καλλιτεχνικού του έργου στην Ελλάδα (προερχόμενος από τις Η.Π.Α.) δεν έχανε κάθε φορά την ευκαιρία μέσω χορευτικών ή μέσω της μουσικής και της σάτιρας να καθιερώνει βήμα – βήμα την κουλτούρα των Ποντίων στην συνείδηση του κοινού.

Και τέλος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσος Κοντογιαννίδης που μέσω των μεγάλων ΜΜΕ με τα οποία συνεργάστηκε δεν ξεχνούσε να υπενθυμίζει στους Ελληνες το ξεχασμένο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού.

Και μετά …έγινε ο χαμός! Οπως και με κάθε τι το οποίο είναι στη μόδα και προκαλεί τάσεις υπερβολής, έτσι και ο Ποντιακός Πολιτισμός με το που ανακαλύφθηκε από τους Ελληνες και γύρω στην δεκαετία του '80 έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, έγινε κι αυτός show!

Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα πασίγνωστα ποντιακά ανέκδοτα!

Ανθρωποι με έμφυτο το αίσθημα του χιούμορ οι Πόντιοι παρόλο που αποτελούν μία κατατρεγμένη φυλή δε χάνουν ούτε στιγμή το κέφι και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους, βλέποντας την καθημερινότητα μέσα από μία άλλη οπτική γωνιά.

Κάπως έτσι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης εξηγεί την εμφάνιση των ποντιακών ανεκδότων.

Πηγή: rodopinews.gr

Δείτε το βίντεο...