25 Αύγουστος 2013, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:11

Ποια είναι η 30χρονη Φρατζέσκα του Πάπα Φραγκίσκου;

  • Ποια είναι η 30χρονη Φρατζέσκα του Πάπα Φραγκίσκου;

Ποια είναι η 30χρονη Φρατζέσκα που επέλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος για να γίνει το δεξί χέρι του, στην έρευνα για τα σκάνδαλα διαφθορά τους Βατικανού;

Μοιάζει με σταρ του σινεμά και της αρέσει να προκαλεί με την εμφάνισή της. Παρ' όλα αυτά η Φραντζέσκα Τσάουκι είναι το δεξί χέρι του Πάπα Φραγκίσκου. Τον περασμένο μήνα ο Ποντίφικας συνέστησε 8μελή επιτροπή για το… ξεσκαρτάρισμα των οικονομικών του Βατικανού μετά τα περιβόητα σκάνδαλα περί διαφθοράς. Μέλος της οικονομικής επιτροπής διορίστηκε η 30χρονη Τσάουκι, η οποία φαίνεται να αποτελεί το «νέο αίμα» στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Την περασμένη εβδομάδα όλα τα φώτα έπεσαν πάνω σε παλαιότερες αναρτήσεις της Τσάουκι στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter. Η ίδια επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Ταρσίτσιο Μπερτόνε, χαρακτηρίζοντάς τον «διεφθαρμένο». Ο 78χρονος Μπερτόνε έχει διχάσει την κοινή γνώμη με τη συσσωρευμένη εξουσία που ανέλαβε κατά καιρούς και μπήκε αμέσως στη «μαύρη λίστα» της Τσάουκι.

Το δεύτερο χτύπημα-τιτίβισμα ήρθε με αφορμή την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ', επειδή σύμφωνα πάντα με την ίδια έπασχε από λευχαιμία. Από το Twitter της σέξι Τσάουκι δεν γλίτωσε και ο ιταλός πρώην υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, τον οποίο χαρακτήρισε «ομοφυλόφιλο». Τόσο ο Μπερτόνε όσο και ο Τρεμόντι δεν δίστασαν να υποβάλουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της Τσάουκι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Τσάουκι έχει ήδη κλείσει το Twitter της. Μάλλον για να θολώσει τα νερά, τώρα επιμένει ότι δεν ήταν το μόνο άτομο που είχε πρόσβαση στον λογαριασμό.

Για τον Τζιανλουίτζι Νούτσι, συγγραφέα του βιβλίου «Η Αυτού Αγιότης: Τα μυστικά έγγραφα του Βενέδικτου ΙΣτ'», τα πράγματα είναι απλά: «Οι άνθρωποι του Μπερτόνε χρησιμοποιούν τη Φραντζέσκα για τα δικά τους συμφέροντα. Η Κουρία (σ.σ.: σώμα διακυβέρνησης της Αγίας Εδρας) παίζει ένα τιποτένιο παιχνίδι και δεν συμφωνεί με τη νέα στάση του Πάπα». Συνεχίζει λέγοντας ότι «η Φραντζέσκα δεν έκανε κάτι κακό, απλώς σχολίασε τον Μπερτόνε. Η απόφαση του Πάπα να βάλει ένα νέο άτομο μέσα στα πράγματα είναι καλή, ενοχλεί όμως την Κουρία».

Γεννημένη σε ένα μικρό χωριό της Καλαβρίας από μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Γάλλο μαροκινής καταγωγής, η Τσάουκι σπούδασε Νομικά στη Ρώμη, ενώ παρουσιάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων με εμπειρία σε μεγάλες ιταλικές εταιρείες. Εκτός από τα τιτιβίσματά της, το 2010 η Τσάουκι προκάλεσε με μια σχεδόν ολόγυμνη φωτογράφισή της, μαζί πάντως με τον σύζυγό της.

Ο Πάπας δεν φαίνεται να πτοείται λόγω της επιλογής του. Ισως γιατί για εκείνον πρωτεύον θέμα είναι η εξυγίανση των οικονομικών της Αγίας Εδρας και όχι το προκλητικό παρελθόν της νεαρής συμβούλου του. Πριν από την εκλογή του είχε παρομοιάσει τη γραφειοκρατία του Βατικανού με «τρελοκομείο». Και μετά τα περιβόητα σκάνδαλα περί αναξιοκρατίας και διαφθοράς στον πυρήνα της Καθολικής Εκκλησίας, δεσμεύεται προσωπικά ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πιστούς.

Οπως είναι γνωστό, ο Ποντίφικας μένει σε εκκλησιαστικό ξενώνα του Domus Santa Marta μαζί με τους επισκέπτες κληρικούς, αρνούμενος το υπερπολυτελές παπικό διαμέρισμα στο Αποστολικό Παλάτι. Στην παπική ατζέντα έχουν σημειωθεί επικείμενες σημαντικές αλλαγές στο προσωπικό, μεταξύ άλλων και η αντικατάσταση του καρδινάλιου Μπερτόνε.

Η Τσάουκι υποστηρίζει ότι «προσωπικά δεν ανησυχώ, γιατί ούτε ο Αγιος Πατέρας ανησυχεί». Πίσω από το συγκεκριμένο σχόλιο φαίνεται να βρίσκεται ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, κάνοντας έτσι σαφές ότι ο Πάπας σκοπεύει να μείνει στο πλευρό της Τσάουκι παρά τα όσα λέγονται.

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, η απάντηση στο αίνιγμα «τι ρόλο παίζει η Τσάουκι;» είναι το γεγονός ότι η ίδια συντάχθηκε με το στρατόπεδο των «μεταρρυθμιστών», που υποστηρίζονται πλήρως από τον Πάπα και μάλλον πρόκειται να βγουν νικητές. Αν επαληθευθεί αυτό, οι περιπέτειες της ωραίας Τσάουκι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους 1,2 δισεκατομμύρια καθολικούς σε όλον τον κόσμο. 

Πηγή: tovima.gr