29 Μάρτιος 2016, 22:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 21:11

Η Αρμενική Εκκλησία ξανά σε τουρκικό δικαστήριο, διεκδικεί επιστροφή της Αγίας Έδρας στην Κιλικία

  • Η Αρμενική Εκκλησία ξανά σε τουρκικό δικαστήριο, διεκδικεί επιστροφή της Αγίας Έδρας στην Κιλικία
    Η Αγία Έδρα στην Κιλικία (Φωτ.: ©Bibliothèque orientale του Πανεπιστημίου USJ)

Ο Μεγάλος Οίκος της Κιλικίας, που πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διεκδικώντας την επιστροφή της ιστορικής έδρας της Εκκλησίας στο Σις (Κιλικία, σήμερα Κοζάν) προσέφυγε εκ νέου ζητώντας να εξεταστεί η υπόθεση.

Η έδρα του Καθολικοσάτου της Κιλικίας είχε κατασχεθεί από την τουρκική κυβέρνηση μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Για το θέμα είχε μιλήσει στο pontos-news.gr, λίγους μήνες μετά την προσφυγή, ο Καθολικός Αράμ Α΄, ο οποίος ζητεί την επιστροφή της αγίας έδρας τονίζοντας ότι «αν η Τουρκία επιθυμεί να έρθει πιο κοντά με τον αρμενικό λαό αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».

Τη νέα προσφυγή για την κωλυσιεργία της δικαιοσύνης κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του Καθολικοσάτου Τζεμ Σοφούογλου, ο οποίος είπε ότι επαναδιατυπώνεται το αίτημα «χωρίς πρόθεση να συζητηθούν τα γεγονότα του παρελθόντος». «Δεν θα διαπραγματευτούμε με την Τουρκία επί του θέματος», δήλωσε από την πλευρά του ο Αράμ Α΄ σύμφωνα με δημοσίευμα του panarmenian.net.


Στο βάθος το Καθολικοσάτο (Φωτ.: π. Gabriel Bretocq, Archives départementales de l’Eure)

Η ιστορική έδρα του Καθολικοσάτου περιλαμβάνει εκτός από το κυρίως κτήριο, τη μονή και το ναό της Αγίας Σοφίας, τεράστιας σημασίας ιερό τόπο των Αρμενίων.