29 Μάρτιος 2016, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 17:30

Εβραϊκά νηπιαγωγεία και κέντρα νεότητας στο στόχαστρο του ISIS

  • Έκθεση-σοκ για το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ από το αμερικανικό Πεντάγωνο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-EPA)

Νήπια, παιδιά δημοτικού και εφήβους εβραϊκής καταγωγής που συχνάζουν σε κέντρα νεότητας στην Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Επικαλούμενο πηγές μυστικών υπηρεσιών το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε ότι το ISIS «είχε προωθήσει σχέδιο να σκοτώσει παιδιά εβραϊκών οικογενειών στην Τουρκία με επιθέσεις σε νηπιαγωγεία, σχολεία και κέντρα νεότητας».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σαμ Κίλι, η πληροφορία για «άμεσο κίνδυνο» προήλθε από έξι πράκτορες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην νότια τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια μυστική υπηρεσία ανήκουν οι «πηγές» του Sky News.

Πιθανότερος στόχος επίθεσης είναι συναγωγή στην περιοχή Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνδέεται με κοινοτικό κέντρο και ένα σχολείο.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτών, η τουρκική αστυνομία έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας πέρα από το ήδη υψηλό επίπεδο συναγερμού που υπάρχει, ενώ η εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο στον ιστότοπό του, μεταφέροντας τις δηλώσεις μέλους των μυστικών υπηρεσιών. «Κεκαλυμμένα, και άλλα μυστικά αντιτρομοκρατικά μέτρα εφαρμόζονται, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας. Αυτή (η πληροφορία) είναι μεγαλύτερη από έναν πιθανό κίνδυνο. Είναι ενεργό σχέδιο», είπε η πηγή.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, χθες το Ισραήλ εξέδωσε αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί τους Ισραηλινούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατό», προβλέποντας και άλλες επιθέσεις.