29 Μάρτιος 2016, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 16:20

Λάθος η χορήγηση αντιπυρετικού σε παιδιά με κουταλάκι κουζίνας

  • Λάθος η χορήγηση αντιπυρετικού σε παιδιά με κουταλάκι κουζίνας

Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς είναι να χορηγούν στα παιδιά τους σιρόπια και εναιωρήματα χρησιμοποιώντας κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία ποικίλλουν σημαντικά σε όγκο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο παρενεργειών ή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Η ακρίβεια της δόσης αναλγητικού αντιπυρετικού είναι κρίσιμος δείκτης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Φρετζάγιας στο 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Η δόση θα πρέπει να προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα, αλλά και η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών. Οι γονείς, λοιπόν, για να αποφύγουν δοσολογικά σφάλματα θα πρέπει να χορηγούν στα παιδιά σιρόπια και εναιωρήματα με την κατάλληλη και ειδικά σχεδιασμένη δοσομετρική σύριγγα σε ml που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία των φαρμάκων. Οι κοινές σύριγγες δεν εξυπηρετούν, καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό, ανέφερε ο καθηγητής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προσφάτως το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών «Άλφα» μέτρησε τον όγκο 71 διαφορετικών μικρών κουταλιών από 25 νοικοκυριά στην Αττική και διαπιστώθηκε ότι έχουν όγκο από 2,5 έως 7,3 ml.

Ο καθηγητής Ανδρέας Φρετζάγιας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν το σωστό αναλγητικό με βάση την αιτία του πόνου, να λαμβάνουν υπόψη τα τυχόν συγχορηγούμενα φάρμακα που δίνουν στα παιδιά, να έχουν διαβάσει εξονυχιστικά το ένθετο φυλλάδιο oδηγιών και να έχουν κατανοήσει τις οδηγίες χορήγησής του.

Από την πλευρά τους, οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν γραπτώς στους γονείς τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου στα παιδιά.