29 Μάρτιος 2016, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 15:33

Ομογενείς Αυστραλίας προς ΜΜΕ: Όχι στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την πΓΔΜ

  • Ομογενείς Αυστραλίας προς ΜΜΕ: Όχι στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την πΓΔΜ
    Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτώριας

Με καταγγελία στο Συμβούλιο Τύπου της Αυστραλίας και την Αρχή Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν οι ομογενείς τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης κάθε φορά που γίνεται αναφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ομογενειακή οργάνωση Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτώριας έχει ήδη στείλει επιστολή σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ζητώντας από τους δημοσιογράφους και τους ιδιοκτήτες των ομίλων να σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την επίσημη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης που δεν αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως «Μακεδονία», και να σταματήσουν να την αποκαλούν με τη μη αποδεκτή ονομασία.

«Κάθε τρεις και λίγο βλέπουμε ότι όταν τα ΜΜΕ της Αυστραλίας αναφέρονται στην πΓΔΜ, την αποκαλούν με το όνομα "Mακεδονία", και αυτό είναι αντίθετο όχι μόνο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και με την επίσημη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων της χώρας.

»Το γεγονός ότι τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν το όνομα που η πΓΔΜ αυθαίρετα έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί, δείχνει την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους των ΜΜΕ όχι μόνο προς την εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας, αλλά και προς την ελληνική ιστορία και ομογένεια της Αυστραλίας» αναφέρει στην επιστολή της η ομογενειακή οργάνωση.

Η χρήση του λανθασμένου ονόματος «έχει ως άμεση συνέπεια τη στοχοποίηση της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας, καθώς αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί εντυπώσεις αλυτρωτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Η Παμμακεδονική κάνει λόγο για «στοχοποίηση», η οποία αφενός αντιτάσσεται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφετέρου «κλονίζει τις σχέσεις των δύο εθνοτήτων και καλλιεργεί εντάσεις μεταξύ τους και στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Αυστραλίας».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της οργάνωσης, Παναγιώτης Ιασωνίδης, δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανταπόκριση από τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ομογενείς δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ενέργειες. Ανάλογη κίνηση είχε κάνει η Παμμακεδονική και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.