29 Μάρτιος 2016, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 18:03

Με λαμπρή εκδήλωση στις 20 Απριλίου ο ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 90ά γενέθλιά του

  • Με λαμπρή εκδήλωση στις 20 Απριλίου ο ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 90ά γενέθλιά του
    Ο επετειακός λογότυπος του ΠΑΟΚ, σχεδιασμένος από την ομάδα Beetroot (φωτ.: beetroot.gr)

Την Τετάρτη 20 Απριλίου κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΟΚ, με τη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο λαός του ΠΑΟΚ θα τιμηθεί στο όνομα του Ανώνυμου ΠΑΟΚτσή. Με τη χρήση πολυμέσων θα θυμηθούν όλη την ιστορία της ομάδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν αθλητικά τμήματα της οικογένειας του ΠΑΟΚ, ομάδες που διακρίθηκαν στη διάρκεια της ιστορίας του (π.χ. αυτές που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο το 1976 και το 1985, εκείνες που πήραν τα κύπελλα τα έτη 1972, 1974, 2001 και 2003, ομάδες μπάσκετ που κατέκτησαν τίτλους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κτλ.), καθώς και αθλητές με μεγάλη προσφορά στο σύλλογο.


Κωνσταντίνος Ζέρβας

«Επιθυμία μας είναι να παρευρεθεί στην κεντρική εκδήλωση σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ. Έγινε προσπάθεια να είναι παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του», λέει στο pontos-news.gr ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλος της επιτροπής για τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΟΚ.

Διαγωνισμός στα σχολεία και διεθνείς φιλικοί αγώνες
Εκτός από την προαναφερθείσα κορωνίδα των εκδηλώσεων, η επιτροπή κατέληξε και σε μια σειρά άλλες δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του επετειακού έτους 2016.

Σε συνεννόηση με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Θεσσαλονίκης, λέει στο pontos-news.gr ο Κων. Ζέρβας, θα διεξαχθεί μαθητικός διαγωνισμός με θέμα τον αθλητισμό και τον τρόπο με τον οποίο αυτός επιδρά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου. Θα λάβουν μέρος μαθητές από όλα τα σχολεία του νομού, οι οποίοι θα γράψουν εκθέσεις και οι καλύτερες θα βραβευτούν.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι –κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο–, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, να δώσει η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ φιλικό αγώνα με μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες τις οποίες αντιμετώπισε στο παρελθόν (Μίλαν, Άγιαξ, Μπάγερν Μονάχου ή άλλη).

Επίσης, στις 27 Μαΐου, στο γήπεδο της Τούμπας, θα δοθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στους βετεράνους του ΠΑΟΚ και εκείνους της αδελφοποιημένης ομάδας Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομάδων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ) θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου τουρνουά παιδικών ομάδων ποδοσφαίρου από το νομό Θεσσαλονίκης σε 6-7 σημεία του νομού.

Κοινωνικές δράσεις
Στο Φεστιβάλ Χορών Ποντιακής Νεολαίας, το οποίο θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στη Γερμανία και θα το διοργανώσει –όπως κάθε χρόνο– η ΟΣΕΠΕ, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΠΑΟΚ. Στόχος είναι η ομάδα να βρεθεί κοντά στο πολυπληθές ΠΑΟΚτσήδικο στοιχείο της Γερμανίας, αλλά και να καταδείξει σαφέστατα τους άρρηκτους δεσμούς της με τον προσφυγικό ελληνισμό.

Άλλωστε και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ αποτελεί προσφυγική ομάδα, αφού τον ίδρυσαν το 1926, στη Θεσσαλονίκη, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, σε συνεργασία με τον ΑΣ ΠΑΟΚ, η ΠΑΕ θα συγκεντρώσει την Τετάρτη 10 Απριλίου τρόφιμα τα οποία θα παραδώσει σε πέντε μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά και Κασσανδρείας), καθώς και σε Σύρους πρόσφυγες.


Το πρωτόκολλο ίδρυσης του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Παύλου Μελά και άλλους δήμους της συμπρωτεύουσας, αναζητούνται χώροι προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη των συγκεκριμένων υποδομών.

Τέλος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση, εντός του γηπέδου της Τούμπας, προτομής του αείμνηστου και πλέον επιτυχημένου προέδρου του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ Γιώργου Παντελάκη, και του μεγαλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η ομάδα, του Γιώργου Κούδα. Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Τι έγινε έως τώρα
Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων κυκλοφόρησε η επετειακή ποδοσφαιρική φανέλα, η οποία κυκλοφόρησε σε 1926 (έτος ιδρύσεως του ΠΑΟΚ) αντίτυπα. Το πρώτο δόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ τα υπόλοιπα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τη συγκεκριμένη φανέλα φόρεσε σε κάποιους αγώνες η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ.


Ο Γιώργος Κούδας στην παρουσίαση της επετειακής φανέλας (αριστερά), και με την πρωτότυπη (1966)

Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης δόθηκε το όνομα του Νικηφόρου Τσαρπανά, πρόσφυγα από την Κωνσταντινούπολη και επί πολλά χρόνια φροντιστή του ΠΑΟΚ, σε ένα παρκάκι το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μικρασιατικού Ελληνισμού, λίγο πιο πάνω από τη θρυλική θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας.


Ο Νικηφόρος Τσαρπανάς

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και η γιορτή του ΑΣ ΠΑΟΚ στο κλειστό γήπεδο της ομάδας («Παλατάκι»), στην οποία βραβεύτηκαν αθλητές από όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα της ομάδας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης