29 Μάρτιος 2016, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 12:02

Οι Πομάκοι της Θράκης ζητούν δελτίο στη γλώσσα τους από την ΕΡΑ Κομοτηνής

  • Οι Πομάκοι της Θράκης ζητούν δελτίο στη γλώσσα τους από την ΕΡΑ Κομοτηνής
    Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Τόσκα, με την ιδιότητα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στα Πομακοχώρια του νομού Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με αφορμή το αραβόφωνο δελτίο με χρηστικές πληροφορίες για τους πρόσφυγες που έβγαλε η ΕΡΤ, οι Πομάκοι της Θράκης επιστρέφουν με ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα τους. Αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση είναι να επιδείξει την αντίστοιχη ευαισθησία και στη δική τους περίπτωση, ανακόπτοντας τη χρόνια περιθωριοποίηση τους.

Συγκεκριμένα, επιθυμούν μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής να παρουσιάζεται ένα δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα.

Πρωτεργάτης του αιτήματος είναι ο δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, ο οποίος παρουσίαζε παλιότερα δελτίο ειδήσεων στην πομακική σε τοπικό κανάλι. Σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο τονίζει μεταξύ άλλων: «Το θεωρώ όμως αυτονόητο πως μια κυβέρνηση, η οποία δείχνει τόσο μεγάλη ευαισθησία για τους μετανάστες, την ίδια ακριβώς ευαισθησία θα δείξει και για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης. Και θα φροντίσει να υπάρξει άμεσα, αν όχι τηλεοπτικό, τουλάχιστον ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα, κι αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής».