29 Μάρτιος 2016, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 10:02

Σήμερα η μάχη των αρχηγών στη Βουλή για τη διαφθορά

  • Σήμερα η μάχη των αρχηγών στη Βουλή για τη διαφθορά
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στις εφτά το απόγευμα, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αναμένεται να πάρει τη θέση του στην έδρα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της πολυσυζητημένης προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να ολοκληρωθεί περίπου τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν οι αγορεύσεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών (στην συγκεκριμένη περίπτωση και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μιλήσουν οι Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος).

Η διαδικασία ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Η διάρκεια της αγόρευσης του πρωθυπουργού είναι είκοσι πέντε λεπτά της ώρας, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των προέδρων των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων είκοσι λεπτά και των υπουργών δέκα. Ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά. Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν για δεκαπέντε λεπτά ο πρωθυπουργός και για δέκα λέπτα οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι υπουργοί. Ο πρωθυπουργός μπορεί και να τριτολογήσει για πέντε λεπτά. Πάντως αυτοί οι χρόνοι δύσκολα θα τηρηθούν μια και οι τοποθετήσεις αναμένεται να ανεβάσουν την θερμοκρασία της αντιπαράθεσης.