29 Μάρτιος 2016, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2016, 10:47

ΥΠΟΙΚ: Η αξιολόγηση θα κλείσει έως τα μέσα Απριλίου

  • Πώς... πολιορκεί η κυβέρνηση τις καταθέσεις μας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αισιοδοξία για κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 15η  Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝT», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ανάγκη να κλείσει το ασφαλιστικό με τρόπο πολιτικά διαχειρίσιμο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το «αντάλλαγμα» είναι σκληρές αποφάσεις στο δημοσιονομικό.

Καθόλου τυχαία άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει περαιτέρω τις συντάξεις θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεργασία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ. Ωστόσο το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.