28 Μάρτιος 2016, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2016, 16:56

Μαξίμου: Προτεραιότητα να αδειάσουν Ειδομένη και Πειραιάς

  • Μαξίμου: Προτεραιότητα να αδειάσουν Ειδομένη και Πειραιάς
    Ειδομένη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο Προσφυγικό.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους πρόχειρους καταυλισμούς στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και η ενίσχυση της εκστρατείας πειθούς των ανθρώπων αυτών ώστε να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας των νέων 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και η πληρέστερη καταγραφή του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά.

Όπως επισημαίνεται, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήματα προς την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και αναμένεται η επίσημη απάντηση από τις αρχές της γειτονικής χώρας με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της επαναπροώθησης την 4η Απριλίου. 

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί έως την Τετάρτη και με το οποίο θα διευθετούνται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του αρμόδιου υπουργείου αλλά και το θέμα της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας. Τέλος η κυβέρνηση προχωρά και στη σύσταση εποπτικού οργάνου που θα συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων, ενώ επίκειται και η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε γενική γραμματεία.