28 Μάρτιος 2016, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2016, 16:55

Πού και πότε θα γίνει το 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

  • Πού και πότε θα γίνει το 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ
    Από τις χαρακτηριστικές στιγμές του 11ου Φεστιβάλ, στη Λευκόβρυση Κοζάνης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η κορωνίδα του ποντιακού πολιτισμού στην ελληνική επικράτεια, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, ένας θεσμός που φέρνει κοντά τους Ποντίους και αναδεικνύει την ταυτότητά τους, απέχει μόλις λίγους μήνες από την πραγματοποίησή του.

Το 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα γίνει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην Ξάνθη, στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ξάνθης: στον από τα Κοτύωρα του Πόντου, «κακείθεν εις Κοτύωρα πόλιν παρεγεννήθησαν Ελληνίδα, Σινωπέων άποικον» καταγόμενο, μητροπολίτη πρώην Ξάνθης και Περιθεωρίου Πολύκαρπο Σ.  Ψωμιάδη, και στον πολιτικό από την Κουταΐδα του Καυκάσου, γόνο σπουδαίας οικογένειας του Πόντου με ρίζες από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη Αλέξανδρο Θ. Μπαλτατζή – έναν από τους βασικότερους αναμορφωτές του αγροτικού κινήματος στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η απόφαση επισφραγίστηκε μετά και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που έγινε στην Ξάνθη, στα γραφεία του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016.

Είχαν προηγηθεί συνάντηση του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη με τον δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο. Μαζί του ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης και η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρύσα Μαυρίδου.

Ο δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός της επιλογής της πόλης ως τόπο πραγματοποίησης του φεστιβάλ του ποντιακού ελληνισμού. Όπως ανέφερε, ο πολιτιστικός αυτός θεσμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού.