28 Μάρτιος 2016, 15:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2016, 15:00

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική ρητορική της αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ

  • ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική ρητορική της αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρ. Βικέτος*)

«Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ως προς την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Η πρόκληση τεχνητών κρίσεων και εντάσεων δεν ωφελεί την πορεία των διαπραγματεύσεων, ούτε τη διαχείριση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι, δε, ιδιαίτερα αντιπαραγωγική», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Κων. Κούτρας επισήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όπως κάθε κυρίαρχο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά του επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, σε μια προκλητική ανακοίνωση, είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της».

_____
* Χάρτης της κυπριακής Υπηρεσίας Ενέργειας, που δείχνει την ΑΟΖ και τα τεμάχια 6, 8 και 10, που περιλαμβάνονται στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. O τρίτος γύρος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ προκηρύχθηκε την περασμένη Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016.