2 Απρίλιος 2016, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2016, 02:10

Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας – Όλοι οι Πόντιοι ενωμένοι (φωτο, βίντεο)

  • Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας – Όλοι οι Πόντιοι ενωμένοι (φωτο, βίντεο)
    Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας

Ενότητα και αποφασιστικότητα είναι δύο αρχές που χαρακτηρίζουν το Σύλλογο Ποντίων Νομού Κορινθίας, ο οποίος πήρε σάρκα και οστά το 1984, πέρασε από φουρτούνες, κινδυνεύοντας να κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων και μειωμένου ανθρώπινου δυναμικού, όμως ξεπέρασε κάθε εμπόδιο και σήμερα ακμάζει στην Πελοπόννησο.

Γ. Ιωσηφίδης: Ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να αναγεννηθεί ο Σύλλογος και τον οδήγησε από το ναδίρ στο ζενίθ ήταν ο Ηρακλής Σόνους.

Ο Ηρακλής Σόνους ήταν από τους ελάχιστους Έλληνες που πρόκοψε στο Βατούμ της Ατζαρίας· χάρη και στη δική του συνεισφορά άρχισε εκεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε σχολείο της περιοχής. Στην Ελλάδα πια, βρέθηκε στην Κόρινθο όπου διετέλεσε πρόεδρος στον Σύλλογο Ποντίων Νομού Κορινθίας από το 1998 μέχρι το 2014.


Ποντιακοί χοροί στην εκδήλωση για την επέτειο των 30 χρόνων του Συλλόγου

Σήμερα ο Σύλλογος έχει γύρω στα 450 μέλη και συμμετέχει διαρκώς σε συνέδρια και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, ενώ λαμβάνει μέρος και στις παρελάσεις των εθνικών γιορτών. Κάθε χρόνο διοργανώνει εκδηλώσεις, αλλά και ομιλίες και διαλέξεις με θέματα που αφορούν την κοινωνία, την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό, βραβεύει επιτυχόντες νέους του Συλλόγου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ εκπονεί και προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για τα μέλη του.

Παρεμβατικός είναι ο ρόλος του Συλλόγου στο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Γενοκτονίας και τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κορινθίας είπε στο pontos-news.gr: «Ως σύλλογος συμμετείχαμε κι εμείς στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα κατά του Φίλη για να υποβάλουμε τα παράπονά μας. Είχαμε έρθει από την Κόρινθο με σημαίες.


Κατάθεση στεφάνων από τον Γιώργο Ιωσηφίδη για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

»Σήμερα από την πλευρά μας, ως αντίδραση, έχουμε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων να μας παραχωρήσει χώρο για το μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, επειδή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

»Στην Κόρινθο όλοι οι Πόντιοι είμαστε ενωμένοι. Δεν υπάρχουν ανούσιες εσωτερικές διαμάχες, όλοι οι Πόντιοι της Κορίνθου λειτουργούν για το κοινό τους συμφέρον».

Ο Γιώργος Ιωσηφίδης εύχεται, μέσω του pontos-news.gr, όλοι οι Πόντιοι να είναι ενωμένοι.

Από το 2014, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Γ. Ιωσηφίδης, ο Σύλλογος Ποντίων Κορινθίας επιχειρεί (με επιτυχία) την αναβάθμισή του. Δραστηριοποιείται πλέον πιο ενεργά, τόσο στον τομέα της διατήρησης και προβολής της ποντιακής παράδοσης όσο και σε φιλανθρωπικό επίπεδο.

Πρόσφατα, κατά τον εορτασμό των 30 χρόνων του Συλλόγου, η εκδήλωση είχε μεγάλη απήχηση, με τη συμμετοχή των Αρχών του τόπου αλλά και εκπροσώπου της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα.


Η ομιλία του προέδρου στην εκδήλωση για την επέτειο των 30 χρόνων του Συλλόγου

Στο Σύλλογο γίνονται μαθήματα ρωσικής γλώσσας, σε συνεργασία με τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «Interlingua» της Κόρινθου.

«Η ιστορία της Ρωσίας και του ποντιακού ελληνισμού είναι δεμένες. Όσο υπήρχε η τσαρική Ρωσία, βοηθούσε τον Εύξεινο Πόντο και την Ελλάδα. Η θρησκεία συνδέει τις χώρες μας, αλλά και η γλώσσα. Πολλοί Έλληνες που ήρθαν ως πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα» δήλωσε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ιωσηφίδης.

Η στήριξη στους Πόντιους πρόσφυγες
Η σημαντικότερη προσφορά του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κορινθίας, από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα, είναι η υποστήριξη των ανθρώπων που ήρθαν νεοπρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.


Οι Πόντιοι της Κορίνθου

Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης, με το κύμα των μετακινήσεων των Ποντίων από το 1992 και μετά, ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλής Σόνους είχε κάνει πρόταση στον νομάρχη Κορινθίας Μανώλη Μανουλάκη να δημιουργήσει μια επιτροπή στήριξης των Ποντίων που κατοικούν στο νομό Κορινθίας.

Η πρόταση του προέδρου έγινε αποδεκτή, και σε σύντομο χρονικό διάστημα 33 οικογένειες κατάφεραν να πάρουν ιθαγένεια, 8 άτομα να πάρουν σύνταξη και 22 οικογένειες να λάβουν επιδόματα.

Βοηθήσαν επίσης μέλη του Συλλόγου να αντικαταστήσουν τη ρωσική άδεια οδήγησης με ελληνική, και συνέβαλαν στην έκδοση βιβλιαρίων υγείας από το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για όσους το δικαιούνταν.


Ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Κορινθίας παρών σε κάθε εκδήλωση

Όμως, παρά τη συνεχή δραστηριοποίηση και βοήθεια του Συλλόγου, η κατάργηση της πενιχρής αυτής σύνταξης σε συνδυασμό με την αδυναμία του Συλλόγου να προσφέρει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, δημιούργησε δυσεπίλυτα προβλήματα.

«Το θέμα με τις συντάξεις είναι πληγή μεγάλη γιατί υπάρχουν οικογένειες χωρίς συντάξεις που αναρωτιέται κανείς για το μέλλον τους. Όπως μπορούμε, βοηθάμε. Όταν ο Σύλλογος είχε ταμείο, βοηθούσε όλους όσοι είχαν ανάγκη. Τώρα είναι δύσκολο. Προσπαθούμε να βοηθάμε με τρόφιμα έπειτα από επικοινωνία κάθε τόσο με το υπουργείο Γεωργίας» μας λέει ο Γιώργος Ιωσηφίδης.

Συνεργασία και αδελφοποίηση με τους ομογενείς Έλληνες της Ρωσίας
Παρά την αναγέννηση και την ακμή που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος έπρεπε να κάνει το βήμα παραπάνω. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου, ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Σεργκέι Μενιάιλο, και ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός υπέγραψαν μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κορίνθου και της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, όπου διαμένουν περίπου 7.000 Έλληνες.


Συνάντηση Ποντίων Κορινθίας και των Ελλήνων της Σεβαστούπολης

«Είναι η αρχή της αδελφοποίησης των πόλεων για να ενδυναμωθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας. Θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής, τουριστικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής μας συνεργασίας, καθώς και σε άλλους τομείς. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι μια ενέργεια που θα φέρει νέες προοπτικές συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα και τομείς, όχι μόνο για την Κόρινθο αλλά και για όλη την Κορινθία», είχε πει ο Γ. Ιωσηφίδης σε ομιλία του κατά την επέτειο των 30 χρόνων του Συλλόγου.

«Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην πορεία για την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας του Συλλόγου μας με την Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Κριμαίας, με πρόεδρο τον Ιβάν Σόνους», είπε στο pontos-news.gr.

Δύναμη του Συλλόγου Ποντίων Νομού Κορινθίας είναι τα νέα παιδιά. Μικρά Ποντιόπουλα αλλά και ενήλικες παρακολουθούν τα μαθήματα ποντιακών χορών, ενώ περήφανα με την ποντιακή φορεσιά παίρνουν μέρος στον εορτασμό των εθνικών επετείων.


Συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Νομού Κορινθίας στην παρέλαση το 2015

«Τα παιδιά αρχίζουν και αποκτούν ξανά ισχυρότερη ποντιακή συνείδηση και δείχνουν ενδιαφέρον. Συμμετέχουν στις παρελάσεις. Πολλά καινούρια μέλη του ΔΣ μας είναι νέοι άνθρωποι, και αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουν μεγαλώσει στην Κορινθία» καταλήγει περήφανος ο Γιώργος Ιωσηφίδης.

  • Ο Σύλλογος υπάγεται στη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.
  • Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Κορινθίας.