28 Μάρτιος 2016, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2016, 09:43

Aβάσιμοι οι ισχυρισμοί Μποζκίρ για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

  • Συνάντηση Κοτζιά - Χριστοδουλίδη σήμερα στο ΥΠΕΞ
    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σάλος έχει προκληθεί σε Κύπρο και Ελλάδα με τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που έχει μονομερώς μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού «είναι ανάξιοι περαίτερω σχολιασμού» και πρόσθεσε ότι τη θέση της Λευκωσίας δέχονται όλοι οι εταίροι της στην Ένωση.

Όλα ξεκίνησαν με τη συνέντευξη του Βολκάν Μποζκίρ στην τουρκική εφημερίδα Habertürk, όπου είπε ότι η Άγκυρα δέχθηκε να ανοίξει  προς το παρόν μόνο το κεφάλαιο 33 για να μη δημιουργηθεί «μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού». Ωστόσο, όπως είπε η Τουρκία έθεσε όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Σε ερώτηση, αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στην Τουρκία κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ο Τούρκος υπουργός απάντησε ότι «ουδείς μπορεί να μας βάλει γκολ. Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνοχή της Ευρώπης, ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών, που είναι κακομαθημένα». 

Σύμφωνα με τον Βολκάν Μποζκίρ στη Σύνοδο των Βρυξελλών «υπήρξε μια κατάσταση, που 27 χώρες έπεσαν πάνω σε εκείνη τη χώρα (εννοεί την Κύπρο) και άσκησαν πιέσεις. Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν “αν πω ναι θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο”».

Για τη συμφωνία με την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι βίζες για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. «Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως, αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» δήλωσε ο Βολκάν Μποζκίρ.