25 Αύγουστος 2013, 09:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:11

Τι αλλάζει στις αποδείξεις για την εφορία

  • Αλλάζουν (πάλι) το σύστημα των αποδείξεων

Αλλαγές στο καθεστώ των αποδείξεων για την εφορία με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

"Αποδείξεις και ονόματα" μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, θα αναγνωρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Αναμένεται ακόμα να καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται σήμερα (22%) επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον νόμο (το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις).

Οι φορολογούμενοι δεν θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).

Στόχος του οικονομικού επιτελείου ο περαιτέρω περιορισμός της φοροδιαφυγής, αλλά και η αύξηση των ακαθάριστων εσόδων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, με στόχο τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα, κι όχι να επιβάλλεται υψηλότερος φόρος όπως σήμερα εφόσον δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις.

Πηγή: news247.gr