27 Μάρτιος 2016, 09:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2016, 10:35

Χανιά: Διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 ετών από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

  • Χανιά: Διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 ετών από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου
    (Φωτ.: haniotika-nea.gr)

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από χθες στα Χανιά, στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, έγιναν οι απονομές των βραβείων του ΙΔ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που φέτος είχε θέμα «Η Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916-1917) και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις».

Την εκδήλωση οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονεμήθηκαν στους: Α΄ βραβείο, Παρασκευή (Εβελίνα) Σούκου, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση, Β΄ βραβείο, Χρήστος Τόλης, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, Γ΄ βραβείο, Αικατερίνη Δασκαλοπούλου, 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου. «Είναι μεγάλη τύχη που οι άνθρωποι του Ιδρύματος κατορθώνουν να προσελκύουν την συμμετοχή τόσων μαθητών σε αυτόν το διαγωνισμό, σε αυτή την ευγενή άμιλλα», τόνισε.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε ότι «παρά την δυσκολία του θέματος που φέτος δόθηκε στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 130 παιδιά από σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας».

Στην ίδια εκδήλωση εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν ο δήμος Μεταμόρφωσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, συγγραφέας, ο Σπύρος Λιονάκης, Δικηγόρος, η Aleksandra Pećinar, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και ο Κώστας Τζωρτζάκης, κάτοικος Χανίων.

Το πρωί της Κυριακής στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι θα τελεστεί το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Στο μνημόσυνο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραστούν μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.