25 Μάρτιος 2016, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2016, 21:48

Χαράτσι σε καύσιμα-ΙΧ για να κλείσει η αξιολόγηση

  • Χαράτσι σε καύσιμα-ΙΧ για να κλείσει η αξιολόγηση

Νέα σενάρια φορο-τρόμου διέρρευσαν εν όψει της επιστροφής των θεσμών στις 2 Απριλίου. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και αυτά τα ποσά υπολογίζονται στα μισά από την... τρύπα των εννέα δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο της Κομισιόν, το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 ανέρχεται σε 3% του ΑΕΠ ή περίπου έξι δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα τρία δισ. ευρώ έχουν βρεθεί από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για συγκεκριμένες κατηγορίες, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τη μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για τα άλλα τρία δισ. ευρώ εξετάζουν ήδη:

  • Νέα αύξηση στους ΕΦΚ των καυσίμων.
  • Εξίσωση του φόρου στο ντίζελ κίνησης με εκείνον της αμόλυβδης, που θα επιβαρύνει δραματικά το κόστος κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.
  • Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και στους φόρους για την αγορά ΙΧ, κυρίως στα μικρού και μεσαίου κυβισμού, που γνώρισαν άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Τώρα εάν το ΔΝΤ επιμείνει στα εννέα δισ. ευρώ είναι άγνωστο τι άλλο φορο-σοκ θα ακολουθήσει για τους Έλληνες, που ήδη –και παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει– έχουν κάνει στάση πληρωμών αρκετών από τα χρέη τους.