25 Μάρτιος 2016, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2016, 09:21

Πως θα πληρωθούν όσοι εργάζονται την αργία της 25ης Μαρτίου

  • Σώζεται το επίδομα γάμου
    Το κτήριο της ΓΣΕΕ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία. Γι΄αυτό με ανακοίνωσή τους η  ΓΣΕΕ και το  Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ) ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τι προβλέπεται για την αμοιβή της συγκεκριμένης μέρας.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται, χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται, αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό –αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου– οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τέλος, αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, στους εργαζόμενους που αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλεται μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.