24 Μάρτιος 2016, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2016, 18:10

Καταδικάστηκε ο Κάρατζιτς για τη γενοκτονία των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα

  • Καταδικάστηκε ο Κάρατζιτς για τη γενοκτονία των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα
    Αθώος μέχρι τέλους δήλωνε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ανέλαβε μόνο την ηθική ευθύνη για εγκλήματα των συμπατριωτών του στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας (φωτ.: EPA / Michael Kooren)

Το μεσημέρι της Πέμπτης το δικαστήριο της Χάγης, μετά από μια εξαιρετικά μακρά διαδικασία, έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς, για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων της Βοσνίας στην περίπτωση της σφαγής 8.000 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον πόλεμο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης τον 70χρονο Κάρατζιτς ένοχο για τις κατηγορίες που αφορούν σε εγκλήματα πολέμου, υπόθαλψη και απόκρυψη δολοφονιών και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κρίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ώστε να συνδεθούν όλες οι παραπάνω κατηγορίες με τον κατηγορούμενο. Του καταλόγισε δόλο και εγκληματική αμέλεια για την οργάνωση και το συντονισμό παράλληλων παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες είχαν ως στόχο να πλήξουν τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας.

Επίσης έκρινε ότι οι πράξεις του ήταν απόλυτα οργανωμένες και σχεδιασμένες με μοναδικό στόχο να πλήξουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, απέναντι στους οποίους είναι βέβαιο πως διαπράχθηκαν εκούσια «βαναυσότητες ανείπωτης σκληρότητας» οι οποίες «βαφτίστηκαν εθνική κυριαρχία και εθνοκάθαρση».

Ωστόσο ο Κάρατζιτς αθωώθηκε της δεύτερης κατηγορίας για γενοκτονία σε κοινότητες Κροατών και μουσουλμάνων της Βοσνίας.


Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από τη λήξη του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία, οι μνήμες από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα παραμένουν ζωντανές (φωτ.: EPA /  Fehim Demir)

Ο Κάρατζιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών. Ο ίδιος ανέλαβε την ηθική ευθύνη για εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, αρνήθηκε όμως κατηγορηματικά ότι έδωσε εντολή για εγκλήματα πολέμου και υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η ετυμηγορία της δίκης του που διήρκεσε οκτώ χρόνια ήταν: ένοχος για 10 από τις 11 κατηγορίες. Συνολική ποινή: 40 έτη κάθειρξης.