23 Μάρτιος 2016, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2016, 18:56

Κουτεντάκης: Οι δανειστές ζήτησαν να καθυστερήσουμε μισθούς και συντάξεις!

  • Κουτεντάκης: Οι δανειστές ζήτησαν να καθυστερήσουμε μισθούς και συντάξεις!

Μια αποκάλυψη-βόμβα έκανε ο  γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, περιγράφοντας με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέρθηκε στις μεγάλες πιέσεις των δανειστών που αμφισβητούν και διαφωνούν με τα πάντα – και χωρίς στοιχεία. Επιπλέον, επέρριψε μεγάλες ευθύνες στο ΔΝΤ ότι προκαλεί καθυστερήσεις «επειδή δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αν μένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν θα φύγει ή αν θέλει να μείνει “με το ένα πόδι” μέσα».

Εκείνο όμως που προκάλεσε ανατριχίλα, και ξύπνησε μνήμες, ήταν όταν από τα τεχνικά κλιμάκια ακούστηκε και πάλι η «σύσταση» (και όχι από έναν μόνο, αλλά όλους τους δανειστές)  «μήπως να καθυστερούσατε λίγο να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις;».

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατηγόρησε το ΔΝΤ για πρακτική τοκογλύφου, και υποστήριξε ότι στόχος τους είναι να μας φτάσουν στο χείλος του γκρεμού με τη ρευστότητα.

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Και πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στον εβραίο τοκογλύφο από τον Έμπορο της Βενετίας.