23 Μάρτιος 2016, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2016, 19:04

Τι απαντά ο Ανδριανόπουλος στις επιθέσεις για Ιβάν Σαββίδη

  • Τι απαντά ο Ανδριανόπουλος στις επιθέσεις για Ιβάν Σαββίδη

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η επίθεση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου κατά του Ιβάν Σαββίδη, ο πρώην υπουργός επανέρχεται με άρθρο του, για να μιλήσει για «φαντασιακό ρατσισμό» (έτσι τιτλοφορείται το δημοσίευμα), να πει μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί να κατανοήσει πού βρίσκεται η προσβολή ή ο ρατσισμός στον χαρακτηρισμό «Ρωσοπόντιος» και να ξαναμιλήσει για τον Πόντιο επιχειρηματία αναφερόμενος σε αυτόν ως ο «εν λόγω». Ακολουθεί το άρθρο:

Επιλεκτικές ευαισθησίες που υπακούουν σε φανερές σκοπιμότητες υπονομεύουν τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο, καλλιεργώντας αντιθέσεις και εντάσεις που προφανέστατα έχουν άλλους στόχους. Έχουμε όμως τώρα ανακαλύψει και τον «ρατσισμό», που χαρακτηρίζει ό,τι δεν μας αρέσει ή μας κάνει να αισθανόμαστε σχετικά άβολα. Όπως το Ρωσοπόντιος, στο οποίο αδυνατώ να καταλάβω πού βρίσκεται η προσβολή ή ο σχετικός ρατσισμός.

Ο εν λόγω, στον οποίο αναφέρθηκα, είναι γεννημένος στη Γεωργία και πολιτογραφημένος πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπου και έχει εκλεγεί μάλιστα και στο εθνικό εκεί κοινοβούλιο (Δούμα). Έχει καταγωγή από τον Πόντο και είναι ελληνικής εθνικής ρίζας. Ουδείς αμφισβήτησε την δηλωμένη ελληνικότητα και το σχετικό του φρόνημα.

Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί, κατόπιν των παραπάνω, το Ρωσοπόντιος είναι ενοχλητικό; Μήπως λόγω ελληνικού επωνύμου;

Να θυμίσω πως στη Ρωσία υπάρχουν προβεβλημένες προσωπικότητες με επώνυμα ξένα, που ουδέποτε αναφέρονται με εθνικότητα πλην της ρωσικής. Όπως λ.χ. ο επικεφαλής της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ, ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας Σοβκομφλότ Σεργκέι Φρανκ, ή ο Μιχαήλ Φρίντμαν του γιγαντιαίου ενεργειακού Ομίλου Άλφα – που ουδέποτε αναφέρονται σαν «Γερμανοί». Κάποιοι ίσως σαν Ρωσοεβραίοι.

Και σε καμία περίπτωση βέβαια οι ποντιακής καταγωγής συμπολίτες μας δεν αποτελούν αποκλειστικό περιουσιακό στοιχείο της Βόρειας Ελλάδας. Παντού υπάρχουν Πόντιοι. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ποιος έδωσε εξάλλου το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να χωρίζει –με αφορμή το ποδόσφαιρο– τους Έλληνες σε βόρειους και νότιους, απειλώντας να καταστρέψει το «ποδόσφαιρο των Αθηνών». [...]

  • Διαβάστε όλο το άρθρο στο news247, όπου αρθρογραφεί ο επί πολλά χρόνια βουλευτής, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος.