23 Μάρτιος 2016, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2016, 12:29

Ανοίγει το TAXISnet, πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

  • Τελευταία ημέρα για τις φορολογικές δηλώσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Η ψήφιση από τη Βουλή των διατάξεων για τα μπλοκάκια καθώς των διατάξεων για τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων από όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, είναι οι δύο «εκκρεμότητες» που έκλεισαν λίγο προτού ανοίξει το TAXISnet. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση σε ΦΕΚ των διατάξεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή, κάτι που θεωρείται θέμα ημερών.

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι, παρά τις προσπάθειες να επιμεριστεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις η καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση, τελικά και φέτος οι πληρωμές προς την Εφορία θα γίνουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση αναμένεται να ζητηθεί το Μάιο, οπότε και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μια καλύτερη ρύθμιση για τους φορολογούμενους –στο επόμενο διάστημα και μέχρι την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης–, εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με τους θεσμούς.

Φέτος, οι φορολογούμενοι θα δουν στις φορολογικές τους δηλώσεις συμπληρωμένα τα στοιχεία με τα εισοδήματά τους αφού οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου υποχρεούνται να τα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών.