24 Μάρτιος 2016, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2016, 19:45

Ξεσήκωσαν την πόλη της Καλαμαριάς οι Πόντιοι πριν από τον ετήσιο χορό τους (φωτο, βίντεο)

  • Ξεσήκωσαν την πόλη της Καλαμαριάς οι Πόντιοι πριν από τον ετήσιο χορό τους (φωτο, βίντεο)
  • Ξεσήκωσαν την πόλη της Καλαμαριάς οι Πόντιοι πριν από τον ετήσιο χορό τους (φωτο, βίντεο)
  • Ξεσήκωσαν την πόλη της Καλαμαριάς οι Πόντιοι πριν από τον ετήσιο χορό τους (φωτο, βίντεο)

Μαζί με τα φυλλάδια, μοίραζαν και το πιο ωραίο τους χαμόγελο. Ποιος όμως δεν άκουσε τις λύρες και τα νταούλια, όταν η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ξεσήκωσε ολόκληρη την πόλη... Ο λόγος; Ο ετήσιος χορός τους που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 με απόλυτη επιτυχία. Μία εβδομάδα νωρίτερα, δεκάδες μέλη του συλλόγου έβαλαν τις φορεσιές τους και πήραν τους δρόμους, για να προσκαλέσουν, με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο όλον τον κόσμο στη μεγάλη βραδιά.

«Ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη μας, από την κοινωνία μας», λέει ικανοποιημένος και χαρούμενος στο pontos-news.gr ο Κώστας Ζώης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς.

«Δεν εστιάσαμε μόνο εκεί», προσθέτει ο πρόεδρος. «Όφελος για την κοινωνία, για τον τόπο. Αυτό υπηρετούν τα σωματεία. Σαφώς και τα ήθη και έθιμα, αλλά να μην μένουμε μόνο εκεί». Μια δόση θετικής ενέργειας από το σύλλογο, για την κοινωνία που περνά δύσκολα τα τελευταία χρόνια.

Θετικές κριτικές ήρθαν και από το Δήμο Καλαμαριάς για την πρωτοποριακή αυτή ιδέα του συλλόγου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν πτοήθηκαν από τη βροχή ούτε τα μέλη της Ένωσης μα ούτε και ο κόσμος που παρακολουθούσε, κάνοντας το κλίμα ακόμη πιο ευχάριστο κι εκρηκτικό.

Πέρασαν από σημαντικά σημεία για τους Ποντίους και την ιστορία της πόλης, όπως το άγαλμα και το σπίτι του Γώγου Πετρίδη, του πατριάρχη της λύρας.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση αυτή στον κόσμο, με τον πρόεδρο να μας εκμυστηρεύεται πως «αυτό ήταν μόνο η αρχή, η Καλαμαριά θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο».

Μετά απο μια τέτοια ζωηρή πρόσκληση... στο προσκήνιο βρέθηκε, φυσικά, ο σύλλογος ξανά και την ημέρα της χοροεσπερίδας του, καθώς στην αίθουσα δεξιώσεων «Focus» έγινε το αδιαχώρητο. Νέοι φίλοι του συλλόγου, ζεστά πρόσωπα, σε μια μέρα ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο ποντιακής καταγωγής υποστράτηγος-ακαδημιάρχης της ΕΛΑΣ Βασίλης Μωυσίδης. Την απονομή έκανε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Η βραδιά συνεχίστηκε με πολύ κέφι και χορό, με μεγάλα ονόματα του ποντιακού πενταγράμμου. Στάθης Νικολαΐδης, Γιώργος Ατματσίδης, Παναγιώτης Ασλανίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Λάζος Ιωαννίδης.

Ο σύλλογος ανανεώνει το ραντεβού του για μετά το Πάσχα, καθώς η «τρέλα» των Καλαμαριωτών θα παρασύρει και άλλα ποντιακά σωματεία.

  • Φωτογραφίες: Κώστας Ζώης.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ19
ΜΑΡΤΙΟΣ
2016
21:30
Ποντιακό πρόγραμμα με μεγάλους καταξιωμένους καλλιτέχνες.