23 Μάρτιος 2016, 20:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 17:05

Ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες πατρίδες» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

  • Ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες πατρίδες» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Γιώργος Πουτακίδης)
  • Ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες πατρίδες» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες πατρίδες» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Ο χορός του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες πατρίδες» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

Τελικά απέδειξαν ότι δεν είναι ένας μικρός σύλλογος, αλλά ένας σύλλογος με τρομερές δυνάμεις και με μέλη δραστήρια, που κατάφεραν να οργανώσουν έναν δυνατό χορό. Ο λόγος για το Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες πατρίδες» που γιόρτασε το περασμένο Σάββατο.

«Μπορεί να είμαστε ένας μικρός σύλλογος, γιατί αποτελούμαστε από κάποια χωριά, ορισμένα με 35 μόνιμους κατοίκους, αλλά εσείς κι εμείς τον κάναμε μεγάλο», είπε ο πρόεδρος Φάνης Κοντοχρήστου.

Άνοιξε την εκδήλωση στο χορό, και στην κάμερα του pontos-news.gr δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς πάνω από 25 σωματεία έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Η βραδιά συνεχίστηκε με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, που παρουσίασε ο λαογράφος Γιώργος Χατζηελευθερίου.

Με τίκ’ διπλόν ξεκίνησε το μικρό χορευτικό το πρόγραμμά του, με τον κόσμο να υποδέχεται τους χορευτές με ένα θερμό χειροκρότημα. Συνέχισε με τους χορούς ομάλ’ Καρς, ούτσαϊ και τίκ’ μονόν. Τη σκυτάλη πήρε μετά το μεγάλο χορευτικό τμήμα του συλλόγου που έκανε την είσοδό του στην πίστα με το χορό σαρίκουζ. Ακολούθησαν αρματσούκ, τρυγόνα Τραπεζούντας και Ματσούκας, ντολμέ, λετσίνα, έτερε και σέρρα, και τέλος κότσαρι. Την επιμέλεια της παράστασης είχε η χοροδιδάσκαλος Μαρία Βασιλειάδου.


(Φωτ.: Γιώργος Πουτακίδης)

Τα χορευτικά συνόδευαν στη λύρα ο Μπάμπης Κοντοχρήστος, στο αγγείο ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης και στο νταούλι ο Δημήτρης Σαχσανίδης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης απηύθυνε χαιρετισμό μεταφέροντας και εκείνον του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη. Κάλεσε δε όλους να δώσουν βροντερό παρών στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής για τη 19η Μαΐου.

Σε πολιτικό κλίμα ο χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.


Ο πρόεδρος του συλλόγου Φάνης Κοντοχρήστος με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (Φωτ.: Γιώργος Πουτακίδης)

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, που απηύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ποντιακών και μη, και καλλιτεχνικές προσωπικότητες του ποντιακού χώρου. Ανάμεσά τους ο λυράρης, τραγουδιστής και δάσκαλος Ηλίας Υφαντίδης, ο οποίος μαζί με τον Γιώργο Κουλαξουζίδη παρουσίασαν ένα σύντομο πρόγραμμα.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, νέοι καλλιτέχνες απογείωσαν τους παρευρισκομένους παρασύροντάς τους σε ένα ξέφρενο ποντιακό γλέντι: ο Σταύρος Σαββίδης με τη φωνή του, ο Νίκος Πετρίδης με τη γλυκόλαλη λύρα του, ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης με το αγγείο του, ο Κώστας Αθανασίου με τους χτύπους του νταουλιού και ο Κώστας Φουλίδης με τα πλήκτρα του.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις