25 Μάρτιος 2016, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2016, 15:22

Φάτε μάτια... ψάρια. Ή μήπως όχι; Μια νύχτα στο Varoulko (ρεπορτάζ, φωτο)

  • Φάτε μάτια... ψάρια. Ή μήπως όχι; Μια νύχτα στο Varoulko (ρεπορτάζ, φωτο)
    Γελούν και τα... μουστάκια του. Ο Λευτέρης Λαζάρου ανάμεσα σε έκθεμα... οψάριον και φυσικά την κουζίνα του! (φωτ.: pontos-news.gr)

Η εικόνα του Λευτέρη Λαζάρου δίπλα σε έναν ξιφία δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Υπό την προϋπόθεση ότι ο ξιφίας είναι πάνω στον γνώριμό του πάγκο, στην κουζίνα του Varoulko Seaside. Στον γοητευτικό χώρο της θάλασσας, όμως, όλα μπορούν να ανατραπούν. Είτε μιλάμε κυριολεκτικά για τα νερά της είτε μεταφορικά για το δημιούργημα του σεφ, το Βαρούλκο, που μετρά κοντά 30 χρόνια ζωής και πλέον βρίσκεται στον ιστορικό όρμο του Μικρολίμανου.

Στο Varoulko Seaside εκτίθενται από την περασμένη εβδομάδα έργα Ελλήνων εικαστικών στο πλαίσιο της έκθεσης «Οψάριον», που γίνεται σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος.

Από την πλευρά της θάλασσας, παρά θίν’ αλός, είναι οι σάλες του Βαρούλκου, με αστέρι Michelen 2002-2016, όπου διεξάγεται η γαστριμαργική τελετουργία με βάση την έμπνευση και τη μοναδική εκτέλεση του πολυβραβευμένου Λευτέρη Λαζάρου. Από τη άλλη, το μεγάλο κτήριο που περιλαμβάνει μια πλουσιότατη οινοθήκη και μια πριβέ αίθουσα που διατίθεται επίσης για ειδικές θεματικές βραδιές. Ακόμα, μια ανοιχτή κουζίνα για τα σεμινάρια του Λαζάρου και μια σάλα με θέα τον όρμο.

Ήδη από το λόμπι, όμως, η τέχνη σε παρασύρει στους δρόμους της που μπορεί να έχουν απρόβλεπτη κατάληξη. Τα έργα της έκθεσης που «ανοίγει» στην είσοδο του κτηρίου και συνεχίζεται στον 2ο όροφο, στο ArtDeck, δημιουργήθηκαν ειδικά για την περίσταση ή επιλέχθηκαν από την επιμελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «οψάριον».

Η Λ. Καραπιδάκη σημειώνει σχετικά με τον τίτλο: «Το ημερήσιο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων είχε ως βασική τροφή τον άρτο, ο οποίος καταναλωνόταν απαραίτητα με κάποιο συνοδευτικό, το λεγόμενο “όψον”. Το υποκοριστικό της λέξεως “όψον” είναι “οψάριον”. Ένα πολύ σύνηθες συνοδευτικό του άρτου ήταν και ο ιχθύς.

»Με τον καιρό η λέξη “οψάριον/οψάρια” ταυτίσθηκε με την περιγραφή του συνοδευτικού ιχθύος και απέδωσε την νεότερη λέξη “ψάρι/ψάρια”».

Στην έκθεση σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί φιλοτεχνούν έργα (γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικά και κατασκευές) απεικονίζοντας ως κεντρικό θέμα βυθούς και ψάρια, με ρεαλιστική, ποιητική ή και σουρεαλιστική διάθεση. Συμμετέχουν οι: Χρήστος Αρτέμης, Στάθης Βατανίδης, Γιώργος Βορρές, Λουκάς Γεραλής, Αντώνης Καστρινάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Γιάννης Μανιατάκος, Νατάσα Μεταξά, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Ιόλη Ξιφαρά, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βασίλης Τάγκαλος, Δημήτρης Τζάνης και Francesco Moretti.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Λευτέρης Λαζάρου μπαινόβγαινε από την κουζίνα του για να δει φίλους και να υποδεχτεί επισκέπτες. Όλος αυτός ο κόσμος της θάλασσας του είναι πολύ οικείος. Και τον αναδεικνύει όλο και περισσότερο, με καινοτόμες παρεμβάσεις όχι μόνο για την απογείωση των γεύσεων αλλά και για την ενεργοποίηση όλων των υπόλοιπων αισθήσεων. Ιδανικό εργαλείο, η τέχνη.

  • Το Varoulko Seaside βρίσκεται Ακτή Κουμουνδούρου 52, στο Μικρολίμανο. Η έκθεση στο ArtDeck (2ος όροφος) είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 13:00-22:00, έως τα μέσα Μαΐου.

 Αν προγραμματίζετε να γευματίσετε ή να δειπνήσετε, σοφό θα είναι να κάνετε κράτηση. 

Gallery