27 Μαρτίου 2016, 10:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2016, 07:32

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι

  • Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι

Γεμάτο χειμωνιάτικα αρώματα, αυτό το κέικ του Στέλιου Παρλιάρου περιέχει σταφίδες, καρύδια, σουσάμι και πορτοκάλι, που θα νοστιμίσουν τις ημέρες της νηστείας.

ΥΛΙΚΑ
  • 300 γρ. ταχίνι
  • 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού, φρέσκο
  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Για τη φόρμα

  • 150 γρ. σουσάμι
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • λίγο αραβοσιτέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ταχίνι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια.
  2. Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμας. Την γεμίζουμε με το μίγμα του κέικ.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦C και ψήνουμε το κέικ για 30΄. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για άλλα 30΄. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα.
  4. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.