22 Μάρτιος 2016, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 12:56

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Έχουμε ντοκουμέντα-όπλα με τα οποία θα κερδίσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας (ρεπορτάζ)

  • Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Έχουμε ντοκουμέντα-όπλα με τα οποία θα κερδίσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας (ρεπορτάζ)
    Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης στην ομιλία του (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Μια ουσιαστική ανάλυση για την πορεία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έκανε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού που έγινε την Παρασκευή 18 Μαρτίου. «Σημαντικά βήματα γίνονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς ήδη στην Τουρκία υπάρχουν αριστεροί διανοούμενοι οι οποίοι όχι μόνο αναγνωρίζουν τη γενοκτονία που διέπραξαν σε βάρος των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, αλλά μπαίνουν και μπροστάρηδες» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να οργανώνονται συνέδρια, των οποίων η κύρια θεματική είναι το Ποντιακό ζήτημα.

Ένα από αυτά ήταν το συνέδριο με θέμα «1916-1923, η Εκδίωξη, η Εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» που διοργανώθηκε στο Βερολίνο στις 25-26 Φεβρουαρίου από την ΟΣΕΠΕ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας της Διασποράς και των Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ. Στο συνέδριο αυτό μίλησαν 18 καθηγητές πανεπιστημίων από Αμερική, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Αρμενία και Γερμανία.

«Σύντομα θα εκδοθούν τα πρακτικά από το συνέδριο στο Βερολίνο. Θα είναι ένα καλό χαστούκι απέναντι στους αποδομητές της ιστορίας· ένα χαστούκι που δεν το μάθανε ακόμα, αλλά θα το μάθουν σε λίγες μέρες» έστειλε μήνυμα ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Στο συνέδριο, ο τουρκικής καταγωγής ακτιβιστής βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, Τζεμ Οζντεμίρ, παραδέχτηκε ότι έγινε Γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. «Μπαίνω μπροστάρης γιατί θέλω η Τουρκία να ανήκει στην Ευρώπη και όχι στους εγκληματίες του ISIS και στους μουσουλμάνους φανατικούς της Ανατολής» δήλωσε ο Τζεμ Οζντεμίρ σύμφωνα με τον Κ. Φωτιάδη.


Τα βιβλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Το επόμενο βήμα έρχεται μόλις δύο μήνες μετά, με την ημερίδα που θα γίνει στην Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχουν υψηλού επιπέδου Τούρκοι επιστήμονες που είναι υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Ιστορίας, κλήθηκε να παρευρεθεί κι ο ίδιος, όμως αρνήθηκε λόγω περιορισμένου χρόνου εξαιτίας της έκδοσης του βιβλίου του.

«Σήμερα έχουμε τις πηγές, τα ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν το έγκλημα της Γενοκτονίας· με αυτά τα όπλα μπορούμε να κερδίσουμε τους ιστορικούς και διεθνολόγους για το ζήτημα της Γενοκτονίας.

»Ο ποντιακός ελληνισμός χρειάζεται ένα ερευνητικό κέντρο Γενοκτονίας, ένα μουσείο Γενοκτονίας. Έχουμε μόνο τα ποντιακά σωματεία που προσπαθούν με τους χορούς να κρατήσουν την παράδοσή μας, αλλά αυτό δεν φτάνει. Αυτό πλέον είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου και των ποντιακών σωματείων, που τους κόψανε και τις επιχορηγήσεις, αλλά και της παράδοσής μας.

»Θέλω όλοι οι Έλληνες να συνεισφέρουν έστω και με ένα ευρώ. Θα είναι το δικό τους μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας. Δεν θέλω να γίνεται από έναν ή δύο χορηγούς. Μόνο έτσι θα μπορούμε να συστρατευτούμε σε αυτόν τον αγώνα» είπε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Το επόμενο σχέδιο του καθηγητή είναι ο αγώνας για την ίδρυση μουσείου Γενοκτονίας, και ενός ερευνητικού κέντρου όπου θα μπορούν οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές να μελετήσουν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Κ. Φωτιάδη ακολούθησε μουχαπέτ’ σε κλειστό κύκλο αφιερωμένο στη μνήμη του Ζώρα Μελισσανίδη.


Από αριστερά: Αλέξανδρος Κοπαλάς, Άκης Κοπαλάς, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παύλος Σταματίδης (μουσικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)

Το διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της αίθουσας που βρίσκεται στο κτήριο όπου στεγάζεται ο σύλλογος και φέρει την ονομασία «"Παρακάθ’" – Ζώρας Μελισσανίδης».

«Ο Ζώρας Μελισσανίδης είναι ο άνθρωπος που πρωτογνώρισα στην Παναγία Σουμελά. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που με τη λύρα του μπόρεσε να κάνει τη μάνα μου να τραγουδήσει» είπε συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

  • Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ18
ΜΑΡΤΙΟΣ
2016