21 Μάρτιος 2016, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2016, 16:05

Τσίπρας για το Προσφυγικό: Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα

  • Τσίπρας για το Προσφυγικό: Έχουμε μπροστά μας ανηφόρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε όμως τη συμφωνία με την Τουρκία θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών, και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μια ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παρά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία, τόνισε ότι για να πετύχει απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, «διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας». Δεύτερη προϋπόθεση είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό. «Η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς. «Σύντομα ο μηχανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί και βεβαίως να αρχίσουν και οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επίσης επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό η ελληνική πλευρά, με γρήγορους ρυθμούς, έχει ανταποκριθεί στο δικό της μέρισμα ευθύνης – τα hotspots είναι ήδη στη θέση τους, οι χώροι υποδοχής λειτουργούν. «Πρέπει, όμως, το μήνυμα να περάσει και στους άτυχους ανθρώπους που επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη», κατέληξε.