21 Μάρτιος 2016, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2016, 14:23

Με σφραγίδα από τα Κατεχόμενα το διαβατήριο Τούρκου παρατηρητή στη Χίο

  • Με σφραγίδα από τα Κατεχόμενα το διαβατήριο Τούρκου παρατηρητή στη Χίο
    Το βράδυ της Κυριακής έφτασαν στη Χίο έξι Τούρκοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Σμύρνης (φωτ.: politischios.gr)

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία καλούνται να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα. Το βράδυ της Κυριακής έφτασαν στη Χίο οι έξι αξιωματικοί της τουρκικής Αστυνομίας (υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Σμύρνης), προκειμένου να επιβλέψουν τη διαδικασία επανεισδοχής στην Τουρκία.

Ρεπορτάζ του politischios.gr αναφέρει ότι ένας από αυτούς για την είσοδό του στην Ελλάδα χρησιμοποίησε διπλωματικό διαβατήριο το όποιο έφερε σφραγίδα από τα Κατεχόμενα.

Στον Τούρκο αξιωματικό επετράπη η είσοδος για διανυκτέρευση στη Χίο, και σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε στο τελωνείο μέχρι να αποφασιστεί αν το διαβατήριό του θα γίνει αποδεκτό και ο ίδιος θα αναλάβει υπηρεσία στο hotspot του νησιού, ή αν θα επιστρέψει στην υπηρεσία του στη Σμύρνη.

Την είδηση επιβεβαιώνουν πηγές από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για εσκεμμένη κίνηση της Άγκυρας αφού αποδοχή του συγκεκριμένου διαβατηρίου θα μπορούσε να αποτελέσει έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ελλάδα.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η είσοδος στη χώρα μας με τέτοιο διαβατήριο απαγορεύεται ρητά. Τα συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από μια υπηρεσία που ασχολείται με ζητήματα ασύλου στην Τουρκία, και γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ψευδοκράτος», αναφέρουν οι πηγές του politischios.gr.