21 Μάρτιος 2016, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2016, 08:13

Ντάισελμπλουμ: Σημαντική πρόοδος στα εκκρεμή ζητήματα

  • Ντάισελμπλουμ: Σημαντική πρόοδος στα εκκρεμή ζητήματα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ώρα που νέα σενάρια φορο-τρόμου κυκλοφορούν στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

»Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Τα σενάρια μιλούν για ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων (κάτι που θα αυξήσει τους φόρους που θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες) και για αλλαγές στην έκτακτη εισφορά (από 8 στο 10% στα υψηλά εισοδήματα) που θα αγγίξουν και τους χαμηλόμισθους. Στην περίπτωση που ενοποιηθεί η φορολογία τότε, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 25.000 ευρώ, το 2015 πλήρωσε φόρο 3.800 ευρώ. Αν είχε εισόδημα από μπλοκάκι 15.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 3.900 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 7.700 ευρώ.

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αυτά τα εισοδήματα πλέον θα αθροίζονται. Θα μπαίνουν σε μία νέα κλίμακα, η οποία, όμως, έχει πολύ υψηλότερους συντελεστές. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, ο ίδιος φορολογούμενος, για τα ίδια εισοδήματα, θα πληρώσει συνολικό φόρο 11.000 ευρώ!