Ο Πρόεδρος και η ποντιακή σημαία

Λίγες ημέρες μετά τη σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί Γενοκτονίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος παραβρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου του Ποντιακού Ελληνισμού και επανέλαβε, απερίφραστα, την θέση ότι οι Τούρκοι διέπραξαν Γενοκτονία. Η δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μετά την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, έχει βαρύνουσα σημασία.

Εκείνο, όμως, που βαρύνει ακόμη περισσότερο είναι η παράδοση, από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στον Π. Παυλόπουλο πιστού αντιγράφου της ποντιακής σημαίας κατά τη σύντομη διάρκεια της Δημοκρατίας του Πόντου.

Στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Το γεγονός περικλείει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Υπάρχει ακόμη μια μικρή λεπτομέρεια που αν δεν ήταν τυχαία, έχει και αυτή τη μεγάλη σημασία της, αν και περιπλέκει τα πράγματα. Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, παραδίδοντας το αντίγραφο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησε για ποντιακό λαό. Το Ποντιακό είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε άμυνα διεθνώς. Αντί να υπονομεύεται από κάθε είδους αποδομιστές, καλό είναι να τύχει μεγαλύτερης επεξεργασίας και προσοχής.