20 Μάρτιος 2016, 14:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2016, 12:49

Ψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ που υπογράφουν 1.500 Θεσσαλονικείς

  • Ψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ που υπογράφουν 1.500 Θεσσαλονικείς

Μετά από πρωτοβουλία πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών της συμπρωτεύουσας, 1.500 και πλέον Θεσσαλονικείς, εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων (δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί, ανώτατοι αξιωματικοί, δικαστικοί, νομικοί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες κ.λπ.), υπέγραψαν και εξέδωσαν ψήφισμα αναφορικά με «την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία το θέμα της ονομασίας του κράτους της FYROM».

Όπως αναφέρει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών που κοινοποίησε το ψήφισμα, όσοι το υπογράφουν, ως ευρωπαίοι πολίτες «ζητούν την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητος στο κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Μακεδόνες, να διατηρούν την πολιτιστική κληρονομιά τους και την ταυτότητά τους».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «η περιγραφόμενη διαχρονική αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων παραβιάζει έως τώρα συγκεκριμένες θεμελιώδεις διατάξεις των καταστατικών Συνθηκών ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Το σχετικό κείμενο-ψήφισμα απεστάλη σε 250 και πλέον αποδέκτες του  εξωτερικού, μεταξύ των οποίων είναι ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη διαφορά του ονόματος της πΓΔΜ Μ. Νίμιτς, η υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Β. Νούλαντ, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων, πρέσβης  Α. Βασιλάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κ.ά.

Το ψήφισμα υπογράφουν 9 Ακαδημαϊκοί, 260 καθηγητές πανεπιστημίων, 100 μεγάλοι επιχειρηματίες, 110 γιατροί, πρόεδροι μαζικών οργανώσεων, δικηγόροι και δικαστές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, ανώτατοι αξιωματικοί ε.α, ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, οι Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, οι τρεις Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Νεάπολης και Καλαμαριάς, 9 δήμαρχοι της Μείζονος Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων κ.ά.

Διαβάστε εδώ το κείμενο-ψήφισμα καθώς και αναλυτικά τα ονόματα όσων το υπέγραψαν.