18 Μάρτιος 2016, 19:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2016, 12:31

Παυλόπουλος: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η Γενοκτονία των Ποντίων

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων, απάντησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση του Πολιτικού Αρχείου των Ελλήνων του Πόντου (1916-1923).

«Το αρχείο των Ελλήνων του Πόντου 1916-1924, η μελέτη και ψηφιοποίηση του οποίου το καθιστούν κοινό κτήμα, έρχεται να φωτίσει μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα.

»Ιδίως δε τεκμηριώνει ότι το κίνημα των Νεότουρκων διέπραξε, κατά την περίοδο 1914-1923, την αποτρόπαιη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που κατά τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς στοίχισε τη ζωή περίπου 400.000 Ελλήνων. Θα επαναλάβω, για μία ακόμη φορά, ότι η μνήμη και αυτής της Γενοκτονίας δεν συντηρείται άσβεστη για λόγους εκδίκησης εναντίον εκείνων που την διέπραξαν, αλλά για να μην επιτρέψουμε, στο διηνεκές, να διαπραχθούν νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και συνέχισε: «Το μήνυμα τούτο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό σήμερα, στη δίνη της προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε, και την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπό όρους ανθρωπισμού, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Ενώ τους στυγνούς τρομοκράτες, που δολοφονούν μαζικώς αθώους ανθρώπους, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όπως τους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα και προς τους εταίρους μας, με αφορμή το Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ δεν είναι καταφύγιο για φοβικούς λαούς ούτε σκάφος που ταξιδεύει με σημαίες πολιτικής ευκαιρίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αιχμηρή αναφορά και στο κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες της γειτονικής χώρας «πρέπει να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, αλλά και με συρματοπλέγματα παραπετάσματος και πράξεις βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων, παραβιάζουν απροκάλυπτα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν έχουν έτσι θέση στην ΕΕ».