19 Μάρτιος 2016, 11:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2016, 12:00

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

  • ΣτΕ: Τα παιδιά μπορούν να έχουν και το επώνυμο του δεύτερου γονέα
    Άποψη του κτηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας )

Συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, έκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 734/2016 απόφασή της.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ η θέσπιση των περικοπών αυτών, «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Οι συγκεκριμένες περικοπές εντάσσονται μαζί με τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ΄ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ΄ ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του», σημειώνεται στην απόφαση.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει κατά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλισης) ο οποίος αποχώρησε στις 31/8/2010 και έλαβε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, και αφού είχε συνταξιοδοτηθεί, μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί του αναμενόμενου των 47.569 ευρώ.