18 Μάρτιος 2016, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 19:50

Τα 4 βασικά σημεία στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό

  • Τα 4 βασικά σημεία στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό
    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνομιλεί στο περιθώριο της Συνόδου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο Twitter. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική συνάντηση των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε νωρίτερα στο τραπέζι των «28» την αναθεωρημένη  με τη γνωμοδότηση να υιοθετηθεί χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο, το οποίο προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί ο Ντόνλαντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, περιέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

  1. Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία. Ο συμβιβασμός αυτός είναι για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.
  2. Ως ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής, επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20ή Μαρτίου.
  3. Αναφορικά με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου προτείνεται να είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, να σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
  4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. ευρώ.

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνουν ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, με αναρτήσεις τους στο Twitter. «Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται, αρχής γενομένης από την Κυριακή», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τσέχος πρωθυπουργός.