20 Μάρτιος 2016, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 19:49

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παίζει για τα προσφυγόπουλα

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παίζει για τα προσφυγόπουλα

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης αγαπά τη διαφορετικότητα και συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες. Με πρωτοβουλία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Ελένης Δημοπούλου, το θέατρο θα... μετακομίσει στην πλατεία του κλειστού γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης, και τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 12:30 το μεσημέρι, θα δώσει παράσταση για τους πρόσφυγες, που τις τελευταίες είκοσι ημέρες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.

Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Τα Σαράντα Κλειδιά» που περιοδεύει στη Δυτ. Μακεδονία, θα παρουσιαστεί στη «σκηνή» του κλειστού γυμναστηρίου για τα 200 προσφυγόπουλα και τους γονείς τους.

Τα περισσότερα σκηνικά που έχουν στηθεί στην αίθουσα του θεάτρου θα μεταφερθούν και θα τοποθετηθούν στο παρκέ του γηπέδου, ενώ θα γίνουν και ορισμένες προσαρμογές στις ενότητες της παράστασης μιας και υπάρχει το πρόβλημα της γλώσσας.

«Στην παράσταση», εξήγησε η Ελένη Δημοπούλου, «εκτός από το λόγο θα κυριαρχεί και το τραγούδι, ενώ θα ακουστούν δώδεκα υπέροχα τραγούδια που περιλαμβάνονται στη παράσταση, και ελπίζουμε στο τέλος να χορέψουμε όλοι, μαζί με τα παιδιά, σαν μια μεγάλη παρέα».

Τις προηγούμενες μέρες ηθοποιοί και εκπαιδευόμενοι από τα θεατρικά εργαστήρια συμμετείχαν σε θεατρικά παιχνίδια και συνέβαλαν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών των προσφύγων.

Τα Σαράντα Κλειδιά βασίζονται σε ένα υπέροχο λαϊκό σκυριανό παραμύθι που κατέγραψε η Νίκη Λ. Πέρδικα και συμπεριέλαβε αργότερα στην ανθολογία του Παραμύθια του λαού μας ο Γιώργος Ιωάννου. Η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί θα μετατρέψουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο, για να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους, σε άλλες πολιτείες...