18 Μάρτιος 2016, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2016, 02:29

Στη Βουλή ο μητροπολίτης Δράμας για την κλοπή κειμηλίων από τους Βουλγάρους (βίντεο)

Μια ασυνήθιστη εισήγηση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή τα μέλη της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Ήταν αυτή του μητροπολίτη Δράμας Παύλου, ο οποίος προσκλήθηκε στο πλαίσιο των ακροάσεων φορέων από βουλγαροκρατούμενες και ιταλοκρατούμενες περιοχές την περίοδο της Κατοχής.

Ο μητροπολίτης Δράμας μίλησε για τη λεηλασία και τη ληστρική κλοπή που υπέστη η ιστορική Μονή Εικοσιφοινίσσης Παγκαίου, η οποία ανήκει στη μητρόπολή του.

Κατά την ομιλία του ο μητροπολίτης Παύλος διεκτραγώδησε τα όσα έζησαν πριν από περίπου 100 χρόνια οι Έλληνες στην ανατολική Μακεδονία, περίπου 70.000, θύματα της βουλγαρικής κατοχής οι οποίοι, όπως είπε, «δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να υπερασπιστούν τον τόπο τους».

Ο κ. Παύλος σημείωσε ότι προς τιμήν των θυμάτων δεν έχει υπάρξει ούτε ένα μνημείο, για να καλέσει εντέλει τη Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αναγνωριστεί η θυσία τους.

Στη συνέχεια μίλησε για την καταλήστευση της ανατολικής Μακεδονίας από τους θρησκευτικούς θησαυρούς της, και ειδικότερα για τη Μονή Εικοσιφοινίσσης (η αχειροποίητος εικόνα της στα αριστερά), που θεωρείται η αρχαιότερη εν λειτουργία της Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες για την επανάκτηση των κλαπέντων.

Ζήτημα αποζημιώσεων εκ μέρους της Βουλγαρίας και επιστροφής των κλαπέντων εκκλησιαστικών κειμηλίων και εν γένει πολιτιστικών αγαθών έχει θέσει με παρεμβάσεις του ο βουλευτής Δράμας ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος επιδιώκει συντονισμό συναρμόδιων φορέων ώστε οι αξιώσεις αυτές να τεθούν επίσημα εκ μέρους της Ελλάδας προς τη γείτονα χώρα.