19 Μάρτιος 2016, 13:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 19:19

Σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

  • Σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
    Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ-PIXEL / Μιχάλης Παππούς)

Η καθιερωμένη σιωπηρή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου.

Η φετινή εκδήλωση έχει τίτλο «Ποτέ ξανά – 73 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου».

Αφετηρία της πορείας θα είναι όπως κάθε χρόνο το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, και τερματισμός της ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης, από όπου έφευγαν οι συρμοί με τους εβραίους της πόλης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό θα πραγματοποιηθούν ομιλίες –μεταξύ άλλων– του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης Δαυίδ Σαλτιέλ, του δημάρχου Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι και του προέδρου της Πορείας των Ζώντων.


Από την αντίστοιχη εκδήλωση του 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Η σιωπηρή πορεία διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.

  • Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς αναχωρούσε από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας σ’ ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, για τους περισσότερους, περίπου 2.800 εβραίους της πόλης.