18 Μάρτιος 2016, 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 11:50

Σύγκλιση στο νέο Φορολογικό, επόμενο θέμα το Ασφαλιστικό

  • Σύγκλιση στο νέο Φορολογικό, επόμενο θέμα το Ασφαλιστικό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για το καυτό θέμα του φορολογικού βρίσκονται το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί. Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε μια ακόμα συνάντηση, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι στο νέο φορολογικό θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα θα πληρώνουν λιγότερο.

«Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά», υπογράμμισε. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα, ωστόσο, θα γίνει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί, και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχει  υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό. Αντίθετα, παραμένει η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα κόκκινα δάνεια, και συνεπώς μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο ζήτημα.