18 Μάρτιος 2016, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 12:42

Ο ετήσιος χορός των Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» (φωτο, βίντεο)

  • Ο ετήσιος χορός των Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» (φωτο, βίντεο)
  • Ο ετήσιος χορός των Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» (φωτο, βίντεο)
  • Ο ετήσιος χορός των Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» (φωτο, βίντεο)
  • Ο ετήσιος χορός των Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» (φωτο, βίντεο)
  • Ο ετήσιος χορός των Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» (φωτο, βίντεο)
    Ο πρόεδρος του συλλόγου με τον εικαστικό Ευθύμιο Δημητρίου

Εικόνες, χρώματα και γεύσεις του αλησμόνητου Πόντου απόλαυσαν όσοι τυχεροί παρευρέθηκαν στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», που έγινε στις αρχές Μαρτίου σε κέντρο της Ορεστιάδας. Δεν ήταν μόνον η ατμόσφαιρα γιορτής που έφερε κοντά όλους τους Ποντίους, αλλά και η υπενθύμιση των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού που δεν εκχωρούνται εξαιτίας κάποιων δηλώσεων ή στάσεων.

«Η ιστορία μας δεν χαλκεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Καλτσίδης, απαντώντας στις πολιτικές... βολές που δέχεται ο ελληνισμός του Πόντου.

Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, ο Κώστας Καλτσίδης τόνισε ότι από την πόλη «λείπει ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα έχει ήδη δρομολογηθεί. «Ξέρετε και να τιμάτε την ιστορία σας αλλά και να μην μένετε μόνο σε αυτήν. Σχεδιάζετε δράσεις για το απώτερο μέλλον και αυτό είναι το πιο θετικό», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος στο χαιρετισμό του.


Νέα κορίτσια υποδέχονταν τον κόσμο με λουλούδια...

Ποντιακούς χορούς παρουσίασε το μικρό τμήμα του συλλόγου φορώντας μπλουζάκια με το λογότυπο του «Διγενή», ενώ την ώρα που έβγαινε από την πίστα με τον χορό ομάλ’ Κερασούντας, την είσοδό του έκανε το μεγάλο χορευτικό.

Η Βέρα Μαυρίδου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων, διάβασε τη χαιρετιστήρια επιστολή της προέδρου της ΠΟΠΣ Χριστίνας Σαχινίδου, που δεν κατάφερε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ενώ μετέφερε και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργου Τανιμανίδη. Ο Κ. Καλτσίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, ύστερα από έγκριση του ιδρύματος, αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα μεταφερθεί στην πόλη για λαϊκό προσκύνημα.

Ωτία ετοίμασαν οι κυρίες του συλλόγου για τους καλεσμένους.

Η βραδιά έκλεισε με τρικούβερτο ποντιακό γλέντι με τους Στέργιο Ζημπιλιάδη και Γιάννη Παρηγορίδη στο τραγούδι, Γιάννη Τσανασίδη και Γιώργο Αμπεσλίδη στη λύρα, Ιορδάνη Σπυρίδη στο αγγείο, Ηλία Στεφανίδη στο νταούλι και Άκη Γεωργιάδη στο αρμόνιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Αρμενική Κοινότητα Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος και πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ αυτών και δύο νεοσύστατοι ποντιακοί: ο Σύλλογος Ποντίων Διδυμοτείχου «Η Ρωμανία» και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδας «Οι Ακρίτες».


Το χορευτικό της Αρμενικής κοινότητας Διδυμοτείχου και Νέας Ορεστιάδας

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης έκθεση του εικαστικού Ευθύμιου Δημητρίου.

  • Φωτογραφίες: Κώστας Καλτσίδης
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ05
ΜΑΡΤΙΟΣ
2016
20:30
Το κέντρο εκδηλώσεων «Principal», θα διαθέσει δωρεάν λεωφορείο για τη μετακίνηση.