18 Μάρτιος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 08:12

Βανδαλισμοί στη Μονή Προδρόμου της Δυτικής Όχθης – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

  • Βανδαλισμοί στη Μονή Προδρόμου της Δυτικής Όχθης – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ
    (Φωτ.: Από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων)
  • Βανδαλισμοί στη Μονή Προδρόμου της Δυτικής Όχθης – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Βανδαλισμούς από αγνώστους υπέστη την περασμένη Κυριακή η Ιερά Μονή Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο τη συντηρεί και την ανακαινίζει σε τακτά διαστήματα ιδίοις εξόδοις.

Οι βάνδαλοι εισέβαλαν και έκαναν καταστροφές στους χώρους ενώ διέλυσαν και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη συνέχεια αφαίρεσαν εργαλεία και γεννήτριες και τα απομάκρυναν μάλλον με φορτηγό αυτοκίνητο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε την επομένη, Καθαρά Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή αστυνομία της Ιεριχούς.

Κλιμάκιό τους έκανε καταγραφή των ζημιών παρουσία του εκτελούντος χρέη επιστάτη της μονής, ηγουμένου αββά Γερασίμου, του αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου και του αρχιτέκτονα του Ναού της Αναστάσεως Θεοδοσίου Μητρόπουλου.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδικάζει την ενέργεια και δηλώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και την προστασία της μονής, που δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει θύμα επίθεσης βανδάλων.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατρανώνει «απερίφραστη καταδίκη» για το συμβάν αλλά και «για κάθε πράξη μισαλλοδοξίας και βανδαλισμού που καταστρέφει ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά μνημεία και τραυματίζει τις προσπάθειες αλληλοκατανόησης και διατήρησης του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή».

Τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο και στηρίζει διαχρονικά, είναι υπέρμαχος του θρησκευτικού πλουραλισμού και της ειρηνικής συμβίωσης όλων των δογμάτων και των θρησκειών και αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόχων.»