17 Μάρτιος 2016, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2016, 15:53

Κατασκευάζουν αεροσκάφος έξι φορές ταχύτερο από τον ήχο

  • Κατασκευάζουν αεροσκάφος έξι φορές ταχύτερο από τον ήχο

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση στρατιωτικού αεροπλάνου που θα πετά με ταχύτητα εξαπλάσια του ήχου βρίσκεται η αμερικανική βιομηχανία Lockheed Martin. Το σκάφος SR-72 θα πετά με ταχύτητα max 6, τρεις φορές πιο γρήγορα από το Κονκόρντ, που έφτανε την ταχύτητα των max 2.

Το νέο αεροπλάνο θα διαθέτει νέας τεχνολογίας κινητήρες, οι οποίοι καίνε καύσιμα μέσα σε ρεύμα αέρα, που συμπιέζεται από την ίδια την κίνηση του αεροσκάφους.

Η εν λόγω τεχνολογία αποτελεί όνειρο δεκαετιών και τώρα φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα.

Αρχικά δοκιμάστηκε στο πειραματικό αεροσκάφος Χ-51Α της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που το 2013 πέτυχε ταχύτητα max 5,1.

Το SR-72 θα χρησιμοποιηθεί τόσο ως αναγνωριστικό όσο και ως μαχητικό. Η Lockheed εκτιμά ότι θα πετάξει πειραματικά το 2023 και θα ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις τη δεκαετία του 2030. Το αρχικό κόστος του θα πλησιάζει το ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times και την Daily Mail.

Το λέιζερ «Αθηνά»
Η αμερικανική εταιρεία έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει ένα πανίσχυρο όπλο λέιζερ με την ονομασία «Αθηνά», το οποίο θα καίει το μέταλλο. Το όπλο αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση εντός του 2017. Το οπλικό σύστημα λέιζερ Athena δοκιμάστηκε με επιτυχία πέρυσι στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας εναντίον δύο μικρών σκαφών, ενώ ανάλογες δοκιμές έχουν γίνει και από αεροπλάνα.

Το σύστημα μπορεί να «κλειδώσει» και να καταστρέψει κινούμενους στόχους σε απόσταση άνω των 5 χλμ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το πρώτο σύστημα Athena θα τοποθετηθεί σε όχημα του αμερικανικού στρατού το 2017.