17 Μάρτιος 2016, 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2016, 07:56

Παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής για μια εφαρμόσιμη συμφωνία για το Προσφυγικό

  • Παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής για μια εφαρμόσιμη συμφωνία για το Προσφυγικό
    Το σχέδιο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Με την Άγκυρα, εκτός των άλλων, να ζητά να παρακαμφθεί η Κύπρος προκειμένου να ανοίξουν τα «κεφάλαια» για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ακόμα Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό αναμένεται να εξελιχθεί σε ανατολίτικο παζάρι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά δήλωση ανώτερου αξιωματούχου, έχει στόχο την επίτευξη μιας νομικά ισχυρής και εφαρμόσιμης συμφωνίας επί τη βάσει των αρχών που υιοθετήθηκαν από τους «28» στις 7 Μαρτίου.

«Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος είναι σαφής: θέλουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Αλλά δεν είναι εύκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο μηχανισμός επιστροφών των προσφύγων και τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με αυτόν, η επανεγκατάσταση και η αρχή του «ένας προς έναν», οι εναλλακτικές οδοί μετανάστευσης (π.χ. μέσω Βουλγαρίας), τα οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία, η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, και φυσικά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων.


(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ειδικά για το θέμα των επιστροφών, ο αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι θα πρέπει –μεταξύ άλλων– να διασφαλιστεί ότι θα εξετάζεται ξεχωριστά η περίπτωση του κάθε πρόσφυγα που φτάνει στα ελληνικά νησιά. Για την επανεγκατάσταση και του ζητήματος «ένας προς έναν» (δηλαδή μία επανεγκατάσταση στην Ευρώπη για κάθε επιστροφή στην Τουρκία), σκοπός είναι το μέτρο να έχει εθελοντικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη. «Όταν μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, το μέτρο αυτό θα αντικατασταθεί από έναν μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης», εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε από τη Λευκωσία ότι η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντική με όλα τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για μια δήλωση που έχει να κάνει με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων. Η Λευκωσία επιμένει υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι για να πει το «ναι» θα πρέπει η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε ευθαρσώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στο «καπρίτσιο» της Κύπρου να τορπιλίσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, πηγή από τις Βρυξέλλες σημείωσε ότι αναζητείται μια λύση που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Προσφυγικό θα συζητηθεί την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής σε δύο σκέλη: Το πρώτο θα αφορά την ευρωπαϊκή προσέγγιση, και οι «28» ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα που θα επιβεβαιώνουν τη συνολική στρατηγική της Ένωσης για το θέμα.

Η στρατηγική αυτή θα σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, την ανάγκη να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών και τη βοήθεια στις χώρες που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό, όπως η Ελλάδα, και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Οι «28» θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το Προσφυγικό σε σχέση με την Τουρκία κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώ τη δεύτερη μέρα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το σχέδιο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.